Nederlandse websiteEnglish website

18. Bergman bedankt!

Ik ga naar mijn nieuwe werkplek bij Park Medisch Centrum in Rotterdam, maar neem Bergman Clinics mee in mijn hart. In dit artikel wil ik hen bedanken.

Lees meer

17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

PTED is een nog minder invasieve operatie techniek dan de MTD operatie. Dat betekent dat we nog fijner kunnen opereren en een nog kleinere wond maken.

Lees meer

16. You can't always get what you want

Helaas is het menselijk lichaam nog steeds niet helemaal maakbaar. Nog steeds kent het leven geheimen en problemen waarvoor geen oplossingen zijn.

Lees meer

15. Aan de grote klok

Ik wil mijn nieuwe medische bevindingen zo snel mogelijk binnen mijn vakgebied delen. In de medische wereld doe je dat door artikelen te publiceren.

Lees meer

14. Een goede dokter

Ondanks alle duizelingwekkende medische veranderingen, moeten dokters van nu goed in de gaten houden dat het niet kil wordt in de spreekkamer.

Lees meer

13. Over toeval, pech en de wetenschap

De kans op complicaties na een neurochirurgische ingreep is piepklein, maar niet verwaarloosbaar. Je kunt vooraf niet voorspellen of dit zal gebeuren.

Lees meer

12. Onder zeil

Omdat het succes van een operatie afhangt van het hele team, vind ik het belangrijk om met anesthesist Lucas Brozek te praten over de narcose.

Lees meer

11. De Grote Rug Quiz voor de mondige patient

We spelen een quiz over de rug, en na afloop ontdekt u of u nog iets bij te spijkeren hebt. Voor de echte helden: probeer het eens zonder te googlen!

Lees meer

10. Sherlock Holmes en dr. Watson

Welke hernia veroorzaakt de beenpijn? Hier kan alleen teamwork uitkomst bieden. Onze bondgenoten in deze opsporingszaken zijn onze pijnanesthesisten.

Lees meer

9. De duimschroeven worden aangedraaid

Een kanaalvernauwing in de onderrug ontstaat door toenemende beknelling van de zenuwen. Het is dankzij een operatie mogelijk deze snel te bevrijden.

Lees meer

8. The morning after

U wordt een beetje onwennig wakker in een comfortabel bed in een mooie kamer. Het is de 'morning after', de dag na de ingreep. Wat nu?

Lees meer

7. “Waarom ik?”

We willen heel graag invloed uitoefenen op onze gezondheid, maar hoe maakbaar is onze gezondheid eigenlijk? Heel soms heb je gewoon ontzettende pech.

Lees meer

6. Klein, maar fijn

Bij Park Medisch Centrum bied ik niet-acute en electieve planbare zorg. Dat is kosteneffectief en dus gunstig voor de verzekeraars.

Lees meer

5. Dokter in de klas

Het is confronterend maar heel nuttig om nu en dan uit je comfort zone te stappen en je werk vanuit een totaal ander perspectief te benaderen.

Lees meer

4. Robotchirurgie

De precisie van de wervelkolomrobot overstijgt alle andere klinische resultaten waarbij de chirurg de richting van de schroef nauwkeurig kan plaatsen.

Lees meer

3. De nieuwe generatie

Het is inspirerend om te zien dat een nieuwe generatie artsen staat te popelen om mijn prachtige vak naar een nog hoger niveau te tillen.

Lees meer

2. Rugpijn en overgewicht

Men vindt mij wel eens streng, maar regelmatig adviseer ik patiënten met fors overgewicht om hun levensstijl te veranderen, voordat ik ga opereren.

Lees meer

1. Rugklachten en roken

De schadelijke stoffen door roken verslechtert uw botstructuur, waardoor er een verhoogd risico bestaat op slechte botgenezing na een rugoperatie.

Lees meer

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Bel voor een consult naar 010 4361537