Oorzaken van rugklachten

Vaak weet men niet waardoor rugpijn veroorzaakt wordt

De onderrug bestaat uit verschillende structuren, zoals wervels (bot), spieren, bindweefsel, pezen, zenuwen en gewrichten. Al deze structuren kunnen beschadigd worden of verouderen.

Afwijkingen van deze verschillende weefsels kunnen afzonderlijk of gecombineerd klachten en symptomen veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van deze afwijkingen ontstaat er meer of minder rugpijn. Behandeling van rugklachten is dan ook vaak erg complex, omdat men heel vaak niet weet waardoor de rugpijn precies veroorzaakt wordt.

Veroudering van de wervelkolom

Veroudering van de wervelkolom is een natuurlijk proces en bij iedereen die ouder wordt treedt dit op. Waarom de ene persoon wel rugklachten krijgt en de ander niet wordt voor het overgrote deel bepaald door aanleg. Dat is dus vastgelegd in ons DNA: de ene persoon wordt kaal op zijn dertigste, bij de ander veroudert de rug wat sneller. Wat we wel zeker weten is dat er externe factoren zijn die een negatieve invloed kunnen hebben op het verouderingsproces van de wervelkolom.

Roken versnelt het verouderingsproces

Roken is zo’n factor. De schadelijke stoffen die bij het roken opgenomen worden in het lichaam geven niet alleen een grotere kans op hart- en vaatziekten en longkanker, maar maken ook de botten in lichaam zachter. Daarnaast is de botaangroei bij een botbreuk bij rokers trager en van minder kwaliteit.

Verhoogd risico op complicaties bij een operatie

Rokende rugpatienten die een operatie moeten ondergaan, waarbij het nodig is dat wervels aan elkaar moeten vastgroeien (instabiele wervelkolom), lopen dus een verhoogd risico op complicaties die betrekking hebben op slechte botgenezing na de operatie.

Deze patiënten hebben dus zelf de meeste invloed op hun genezingsproces na een dergelijke operatie. Het is namelijk aangetoond dat het stoppen met roken de botkwaliteit zienderogen verbetert. Indien mijn patiënt in aanmerking komt voor een fusie-operatie, waarbij de onderrug op een niveau wordt vastgezet, zal hij of zij eerst moeten stoppen met roken. Zodoende wordt de kans op een succesvol resultaat van de operatie groter. Als bijkomend voordeel spaart de rokende patiënt bij 20 sigaretten per dag een geldbedrag uit van bijna 2200 euro per jaar!

Terug naar alle blogartikelen

Bron foto: umerfinancials.com

Deel deze pagina