Nederlandse websiteEnglish website

Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (PTED)

Wie mij kent weet dat ik al sinds 2004 hernia’s opereer door een smal buisje, de zogenaamde Microtube (MTD). Destijds was deze techniek revolutionair. Het leverde grote voordelen op:

  • Minder weefselschade
  • Minder kans op complicaties
  • Voor de lange termijn een kleiner litteken

Sindsdien werd er op de achtergrond alweer keihard gewerkt aan een nog ingrijpender vernieuwing, de PTED techniek. Dat staat voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie.

Sneller herstel dan ooit tevoren

Ik leg u straks uit wat het inhoudt, maar vertel eerst waarom ik deze manier van opereren zelf ben gaan leren en inmiddels enthousiast omarm. De PTED operatie is nog minimaal invasiever dan de MTD operatie. Dat betekent dat we nog fijner kunnen opereren en nog minder schade veroorzaken in de rug. De patiënten herstellen sneller en kunnen na de ingreep hun leven weer sneller oppakken. Het klinkt bijna onwerkelijk als je bedenkt dat je vroeger voor- en na een hernia operatie 6 weken lang plat moest liggen. Wie nu een PTED operatie ondergaat is vrijwel meteen van de beenpijn af en kan een paar uur na de ingreep terug naar huis, met minder rugpijn. Want het herstel gaat bij deze operatie techniek veel sneller.

Hoe kan dat?

Ik probeer te beschrijven hoe dat kan. Voor het overzicht zet ik de feiten op een rijtje:

  1. Ook bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een buisje, maar deze is veel dunner dan het MTD buisje.
  2. Om de hernia te kunnen vinden zit er een minuscuul klein cameraatje (scoop) op het puntje van de operatie buis.
  3. De chirurg benadert de hernia schuin van achteren. Daardoor is het mogelijk de hernia te verwijderen zonder de beknelde beenzenuw aan te raken. Dit vermindert de kans op zenuwschade aanmerkelijk.
  4. Als de camera de hernia heeft gevonden wordt deze door piepkleine grijptangetjes (denk maar aan ‘Packman’) beetje bij beetje verwijderd.
  5. Bij deze operatie treedt aanzienlijk minder bloedverlies op.
  6. Er is ook minder spierschade.
  7. Omdat deze operatie nog minder invasief is dan de MTD techniek, hoeft de patient niet volledig onder narcose. Een roesje volstaat. U voelt geen pijn of angst, maar de anesthesioloog houdt wel contact met u om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Hierdoor ervaart u na afloop van de operatie minder bijwerkingen.
  8. Deze techniek wordt al minstens 15 jaar uitgevoerd met goede resultaten. Patiënten zijn dus zeker geen proefkonijn. Wel nieuw is dat deze techniek inmiddels wetenschappelijk is goedgekeurd en daarom vanaf 2021 door alle verzekeraars wordt vergoed. Wie het interessant vindt kan de onderzoeksresultaten via deze link nalezen in het toonaangevende British Medical Journal. Met enige trots kan ik zeggen dat mijn goede collega in het Park Medisch Centrum dokter Sanjay Harhangi dit multicenter onderzoek heeft geleid. Hij is één van de pioniers op dit gebied en ik heb deze techniek ook van hem geleerd.
  9. Na de operatie hoeft de patient niet voor controle terug te komen naar de kliniek. Uiteraard zijn we wel bereikbaar voor vragen of opmerkingen. Als de patient zich veiliger voelt na een fysieke controle mag dat altijd. Ikzelf kies ervoor om mijn patiënten allemaal na 2 weken zelf op te bellen om te horen hoe het gaat.
  10. Mijn drie post-operatieve gouden regels (blog 8) gelden ook na een PTED operatie: a. Als u thuis komt mag u weer alles doen wat u kunt. b. Luister goed naar uw lichaam. c. Neem gas terug bij pijn.

Concluderend

Eigenlijk kunnen we stellen dat de PTED operatie dezelfde voordelen heeft als de andere operatie technieken, maar er kleven minder nadelen aan. Het is natuurlijk nog steeds wel heftiger dan een bezoek aan de tandarts, maar het is een enorme stap vooruit in de behandeling van rughernia’s.

Helaas is niet iedere hernia geschikt om op deze manier te verwijderen. Nadat u bij de neuroloog bent geweest voor het onderzoek kan ik u vertellen of u in aanmerking komt voor een PTED operatie. Het hangt af van de lokatie en de grootte van de hernia. Ook als u wel in aanmerking komt voor een PTED operatie mag u zelf bepalen welke operatie techniek uw voorkeur heeft. Als u om wat voor reden dan ook toch liever de MTD operatie ondergaat vind ik dat prima. Het is uw lichaam en ik vind het belangrijk dat we na goed overleg en met groot vertrouwen de operatiekamer in gaan.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537