Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie (PTED)
Wie mij kent weet dat ik al sinds 2004 hernia’s opereer door een smal buisje, de zogenaamde Microtube (MTD). Destijds was deze techniek revolutionair. Het leverde grote voordelen op:
- Minder weefselschade
- Minder kans op complicaties
- Voor de lange termijn een kleiner litteken
Sindsdien werd er op de achtergrond alweer keihard gewerkt aan een nog ingrijpender vernieuwing, de PTED techniek. Dat staat voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie.
Sneller herstel dan ooit tevoren
Ik leg u straks uit wat het inhoudt, maar vertel eerst waarom ik deze manier van opereren zelf ben gaan leren en inmiddels enthousiast omarm. De PTED operatie is nog minimaal invasiever dan de MTD operatie. Dat betekent dat we nog fijner kunnen opereren en nog minder schade veroorzaken in de rug. De patiënten herstellen sneller en kunnen na de ingreep hun leven weer sneller oppakken. Het klinkt bijna onwerkelijk als je bedenkt dat je vroeger voor- en na een hernia operatie 6 weken lang plat moest liggen. Wie nu een PTED operatie ondergaat is vrijwel meteen van de beenpijn af en kan een paar uur na de ingreep terug naar huis, met minder rugpijn. Want het herstel gaat bij deze operatie techniek veel sneller.
Hoe kan dat?
Ik probeer te beschrijven hoe dat kan. Voor het overzicht zet ik de feiten op een rijtje:
- Ook bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een buisje, maar deze is veel dunner dan het MTD buisje.
- Om de hernia te kunnen vinden zit er een minuscuul klein cameraatje (scoop) op het puntje van de operatie buis.
- De chirurg benadert de hernia schuin van achteren. Daardoor is het mogelijk de hernia te verwijderen zonder de beknelde beenzenuw aan te raken. Dit vermindert de kans op zenuwschade aanmerkelijk.
- Als de camera de hernia heeft gevonden wordt deze door piepkleine grijptangetjes (denk maar aan ‘Packman’) beetje bij beetje verwijderd.
- Bij deze operatie treedt aanzienlijk minder bloedverlies op.
- Er is ook minder spierschade.
- Omdat deze operatie nog minder invasief is dan de MTD techniek, hoeft de patient niet volledig onder narcose. Een roesje volstaat. U voelt geen pijn of angst, maar de anesthesioloog houdt wel contact met u om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Hierdoor ervaart u na afloop van de operatie minder bijwerkingen.
- Deze techniek wordt al minstens 15 jaar uitgevoerd met goede resultaten. Patiënten zijn dus zeker geen proefkonijn. Wel nieuw is dat deze techniek inmiddels wetenschappelijk is goedgekeurd en daarom vanaf 2021 door alle verzekeraars wordt vergoed. Wie het interessant vindt kan de onderzoeksresultaten via deze link nalezen in het toonaangevende British Medical Journal. Met enige trots kan ik zeggen dat mijn goede collega in het Park Medisch Centrum dokter Sanjay Harhangi dit multicenter onderzoek heeft geleid. Hij is één van de pioniers op dit gebied en ik heb deze techniek ook van hem geleerd.
- Na de operatie hoeft de patient niet voor controle terug te komen naar de kliniek. Uiteraard zijn we wel bereikbaar voor vragen of opmerkingen. Als de patient zich veiliger voelt na een fysieke controle mag dat altijd. Ikzelf kies ervoor om mijn patiënten allemaal na 2 weken zelf op te bellen om te horen hoe het gaat.
- Mijn drie post-operatieve gouden regels (blog 8) gelden ook na een PTED operatie: a. Als u thuis komt mag u weer alles doen wat u kunt. b. Luister goed naar uw lichaam. c. Neem gas terug bij pijn.
Concluderend
Eigenlijk kunnen we stellen dat de PTED operatie dezelfde voordelen heeft als de andere operatie technieken, maar er kleven minder nadelen aan. Het is natuurlijk nog steeds wel heftiger dan een bezoek aan de tandarts, maar het is een enorme stap vooruit in de behandeling van rughernia’s.
Helaas is niet iedere hernia geschikt om op deze manier te verwijderen. Nadat u bij de neuroloog bent geweest voor het onderzoek kan ik u vertellen of u in aanmerking komt voor een PTED operatie. Het hangt af van de lokatie en de grootte van de hernia. Ook als u wel in aanmerking komt voor een PTED operatie mag u zelf bepalen welke operatie techniek uw voorkeur heeft. Als u om wat voor reden dan ook toch liever de MTD operatie ondergaat vind ik dat prima. Het is uw lichaam en ik vind het belangrijk dat we na goed overleg en met groot vertrouwen de operatiekamer in gaan.