Nederlandse websiteEnglish website

Volg de adviezen goed op!

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk de adviezen uit deze operatiegids op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

  • Pijn na de operatie

    Bij teveel pijn krijgt u extra pijnstilling

    Hoeveel pijn men heeft verschilt per operatie per mens. Meestal doen grote, langdurige operaties meer pijn dan kleine korte operaties. Bij ons geven wij alle patiënten na de operatie goede pijnstilling. Hierdoor ervaren gelukkig maar heel weinig mensen echt veel pijn. De pijnscore wordt op de afdeling bepaald, maar ook als u thuis bent (we bellen u ervoor op). Is de pijnscore te hoog, dan krijgt u extra pijnstilling toegediend.

  • Medicijnen tegen de pijn

    Na de operatie krijgt u pijnstillers, zolang als u dat nodig heeft. De pijnstillers worden op gezette tijden gegeven. Het is heel belangrijk deze regelmatig in te nemen, zelfs als u geen pijn heeft. Uw lichaam bouwt op deze manier een stabiele concentratie van pijnstillende middelen op.

    De meeste mensen kunnen enkele dagen na een rug- of nekoperatie met de pijnstillers stoppen. Mochten onverhoopt de pijnstillers onvoldoende helpen, is het verstandig dit zo spoedig mogelijk aan de verpleegkundige door te geven. Als u voor de operatie morfine-achtige medicijnen hebt gebruikt is het aan te raden om in samenspraak met uw huisarts deze na de operatie op geleide van de pijn af te bouwen. In één keer stoppen van deze medicijnen kan bijverschijnselen geven. De overige pijnstillers, die uzelf al voor operatie slikte, kunt u zelf thuis afbouwen. Telkens geldt hierbij de regel: Zoveel pijnstillers als nodig en zo weinig als mogelijk.

  • Zwelling na de operatie

    Vermindering na 2 à 3 maanden

    De zwelling van het wondje na een operatie kan pijnloos zijn maar kan ook ongemakkelijk aanvoelen door de strakke huid. Normaal vermindert de zwelling vanzelf binnen 2 à 3 maanden na de operatie en verdwijnt ook de verdikking. Deze tijdelijke verdikking heeft meestal niets met eventuele restklachten in rug- nek- of benen te maken.

  • Hoe lang moet ik in de kliniek blijven?

    Afhankelijk van de operatie

    De duur van de opname is afhankelijk van de aard van de ingreep. In geval van een PTED operatie kunt u dezelfde dag alweer naar huis. In het geval van een microtube operatie (MTD) kan de patiënt meestal ook al dezelfde dag naar huis. Maar patiënten die in de middag geopereerd worden blijven vaak een nachtje overnachten. Bij een nekhernia operatie volstaat meestal een overnachting. Dit geldt ook voor een operatie wegens een kanaalvernauwing. In geval van een operatie in verband met een instabiliteit (spondylodese) volstaat ook meestal een overnachting, maar in een enkel geval kan dat wat langer zijn.

  • Instructie voor thuis

    Als u naar huis gaat:

    • Zorg dat u door iemand met de auto wordt opgehaald, en rijd nooit zelf;
    • Zorg dat de stoelleuning in de auto in glooiende stand staat;
    • Zorg dat u de eerste dagen niet alleen thuis bent;
    • Laat de wond de eerste 2 tot 3 weken rustig genezen;
    • U mag douchen, want u krijgt voordat u naar huis gaat van de verpleging een douchepleister op het wondje;
    • Mag u 3 weken niet zelf auto rijden, u mag er wel naast zitten;
    • Mag alles doen wat u aankunt en: luister naar uw lichaam, neem gas terug als het niet gaat (lees hierover meer in mijn blog: 'The morning after').

    Meer informatie en tips over de nazorg krijgt u van de arts of verpleegkundige.

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • Behandeling van een rughernia

    18 juli 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Heel prettig dat alle afspraken werden nagekomen en dr. Schröder nog beschikbaar was voor een beoordeling van de wond. “Luisteren naar je lijf” is zijn advies.”

    Lees meer

  • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

    04 juli 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Acht dagen later geopereerd door dr. Schröder met een fantastisch resultaat, het voelde als een wonder. Nu twee weken na de operatie geen pijn meer in beide benen!”

    Lees meer

  • Behandeling van een rughernia

    20 juni 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Dr. Schröder vertelt een eerlijk verhaal en doet hij wat hij beloofd. Nu is het afwachten of het been definitief gaat herstellen. Deze neuroloog is zeker een aanrader!”

    Lees meer

  • Behandeling van een rughernia

    06 juni 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Een enorme opluchting want daarvoor moest ik steeds na 150 meter wandelen stoppen vanwege de pijn. Ook met slapen en draaien in bed geen last meer!”

    Lees meer

  • Behandeling van een rughernia

    08 mei 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Na 5 maanden ernstige last van de rug was de operatie een welkome gelukzalige snelle actie. De operatie is perfect verlopen en het herstelproces heb ik nu zelf in de hand.”

    Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537