Wat is een rughernia?

Een uitstulping van de tussenwervelschijf

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een beenzenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel of krachtsvermindering).

Normaal

Normale rug

Rughernia

Rughernia

Hernia operaties horen tot de meest frequente, door neurochirurgen uitgevoerde ingrepen. Van de bijna 11.000 hernia’s die er elk jaar in Nederland worden geopereerd nemen de neurochirurgen er ruim 9000 voor hun rekening.

Onduidelijke oorzaak van rugpijn

Veel vaker nog worden neurochirurgen met het probleem van de rugpijn geconfronteerd. Het is in veel gevallen niet duidelijk of rugpijn door de hernia veroorzaakt wordt. Vroeger ging men daar altijd van uit, tegenwoordig gelooft men dat slijtage van een tussenwervelschijf wel een rol kan spelen bij het ontstaan van rugpijn.

Een hernia kan echter ook optreden zonder rugpijn. De typische klacht van een hernia is uitstralende pijn in één been, omdat de hernia meestal links of rechts zit. Soms zit de hernia in het midden. Dan kan er uitstraling in beide benen bestaan.

Deel deze pagina