Nederlandse websiteEnglish website

Opsporen van de oorzaak van pijn

Een lastig onderdeel van neurochirurgie

Eén van de moeilijkste dingen in mijn vak is niet het opereren zelf, maar het opsporen van de oorzaak van pijn. Een patiënt komt bij mij met een klacht. Ik probeer dan door middel van vragen en neurologisch onderzoek precies te ontdekken waar de aard van de pijn zit. Maar zelfs met behulp van MRI-scan’s kan het moeilijk zijn om exact te zien welke zenuw op welke plek de grootste boosdoener is.

Samenwerking met de pijnanesthesist

Bijvoorbeeld in het geval van een dubbele hernia. Op de scan zie je in zo'n geval twee hernia’s aan dezelfde kant, maar welke veroorzaakt nu de beenpijn? Hier kan alleen teamwork uitkomst bieden. Mijn bondgenoot in deze opsporingszaken is pijnanesthesist dr. Poell. Als een soort Sherlock Holmes en dr. Watson speuren wij samen naar de schuldige hernia. Eén van de twee veroorzaakt de meeste pijn. Het is namelijk zo dat de meeste hernia’s geen pijn geven, dus die moet ik zeker niet opereren.

Onze methode is simpel. Onze pijnanesthesist geeft een verdovende injectie op de verdachte plek in de rug. Wanneer de pijn wordt uitgeschakeld weet ik precies dat ik op die plek moet opereren, want daar lag dus de oorzaak. Als we geluk hebben detecteert de pijnanesthesist de beenpijn al bij de eerste poging, maar soms zijn een paar injecties nodig om de juiste beenzenuw tijdelijk uit te schakelen. Deze verdoving werkt kort, namelijk een half uur tot een dag. Lang genoeg voor de patiënt om duidelijke verlichting te ervaren en voor mij om te bepalen waar ik precies moet opereren.

Ook in andere situaties werkt deze detectiemethode voortreffelijk. Je kunt een verdoving ook uitproberen op een spier of in een gewrichtspleet. Telkens wanneer de patiënt na een verdoving van zijn pijn af is, hebben wij de oorzaak blootgelegd. Van deze opsporingsmethode maak ik iedere week wel een aantal keren gebruik. Het is dan ook heel fijn dat dr. Poell in hetzelfde gebouw werkt als ik en dat we het goed met elkaar kunnen vinden.

Doet zo'n injectie pijn?

Tenslotte wilt u natuurlijk weten hoeveel pijn die prik zelf doet en of deze gevaarlijk is. Het grappige is dat patiënten vaak wel om een operatie vragen maar absoluut geen prik willen. Waarschijnlijk als gevolg van angsten die zijn ontstaan tijdens de vaccinaties in de kindertijd. De herinnering daaraan lijkt mijn de meeste volwassenen nog vers in het geheugen te liggen en roept enorme weerstand op. Gelukkig kan ik eerlijk zeggen dat de pijnanesthesist met zeer dunne naalden werkt, een vriendelijke en geduldige man is, maar vooral kundig en ervaren is en dat de pijn van de verdoving in het overgrote deel van de gevallen enorm meevalt.

Bovendien is het voor een goede zaak: als Sherlock en Watson de misdadiger hebben aangewezen, is het begin van de oplossing gevonden. Daarna is het aan u om te bepalen of u inderdaad geopereerd wilt worden. En de verlichting die de operatie brengt, duurt gelukkig heel wat langer dan een paar uur. Overigens zijn er ook vormen van pijn die niet door een operatie kunnen worden verholpen en in heel veel van die gevallen heeft de pijnanesthesist dan nog behandelingen achter de hand om u toch van uw pijn af te helpen.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

 • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

  Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

 • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

  Houd een nuchtere maag

  De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

  Vermijd verzorgingsproducten

  Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

 • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

  Zorg dat u op tijd bent

  Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

 • Verdoving tijdens de operatie

  PTED operatie

  U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

  Overige operaties

  Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

 • Waar gaat u na de operatie naar toe?

  U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

  Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

  Kamer op de verpleegafdeling

  Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537