Nederlandse websiteEnglish website

Baanbrekende bevindingen door Pieter-Paul Vergroesen

“Waarom verslijten sommige tussenwervelschijven?”

Als je de krant open slaat, krijg je meestal niet echt het gevoel dat het met de wereld de goeie kant op gaat. Ellende op elke pagina. Gelukkig had ik recentelijk een mooie verrassing, die mijn vertrouwen in de toekomst en de mensen deed groeien. Pieter-Paul Vergroesen, de zoon van oude Brabantse vrienden van me, promoveerde eind oktober aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is een zeer getalenteerde en bevlogen jonge arts, die onderzoek deed naar een onderwerp, dat in het hart van mijn vak ligt: de tussenwervelschijf. Dat is het materiaal dat tussen de wervels zit en fungeert als schokdemper van onze wervelkolom en zorgt dat deze kan bewegen. Vergroesen probeerde nieuwe antwoorden te vinden op de vraag waarom sommige tussenwervelschijven eigenlijk verslijten en daardoor hernia’s en rugpijn kunnen veroorzaken. Ik zal u niet lastig vallen met de taaie wetenschappelijke taal die nu eenmaal in proefschriften wordt gebezigd, maar zijn conclusies zijn baanbrekend en komen hier op neer:

Overbelaste spieren, pezen en gewrichten

De gezondheid van de tussenwervelschijf wordt bepaald door de balans tussen cellen, weefsel en mechanische belasting. Deze balans blijft op orde als er voldoende water in de tussenwervelschijf gebonden kan worden. Bij slijtage van de tussenwervelschijf raakt deze balans verstoord, en verliest de tussenwervelschijf de mogelijkheid om water te binden waardoor deze als een pudding in elkaar zakt. Dit vergroot de kans op overbelasting van omliggende spieren, pezen en gewrichten waardoor rugpijn kan ontstaan.

Vroegtijdig vaststellen van slijtage van de tussenwervelschijf

Het is inspirerend voor een vijftiger als ikzelf ben, om te zien dat een nieuwe generatie artsen staat te popelen om mijn prachtige vak naar een nog hoger niveau te tillen. Dankzij de ontdekkingen van mensen als Pieter-Paul zal in de nabije toekomst slijtage van de tussenwervelschijf al in een vroeg stadium kunnen worden vastgesteld. Daardoor zal misschien een preventieve behandeling van zo’n tussenwervelschijf ontwikkeld kunnen worden, zodat het ontstaan van rugpijn bij een groot deel van de mensen kan worden vertraagd of zelfs kan worden voorkomen.

Dat is goed nieuws, want dat rugpijn je leven behoorlijk kan vergallen hoor ik iedere dag weer van mijn patiënten in de spreekkamer. Wat mij bovendien opvalt, als ik jonge artsen spreek, is dat ze vaak dicht bij de patiënten staan en goed kunnen communiceren. Proefschriften zijn over het algemeen gortdroog. In die van Pieter-Paul trof ik nu en dan een dikke knipoog waarmee hij zijn eigen gewichtigheid relativeerde, zonder de wetenschappelijke inhoud geweld aan te doen. Dat doet mijn Brabantse hart goed. Briljante, wetenschappelijk onderlegde en toch sympathieke dokters die graag vernieuwen… Als dat de toekomst is in de zorg, is er toch nog hoop voor de wereld.

Het proefschrift van Pieter-Paul Vergroesen

De bevindingen van Vergroesen staan online! Klik op de onderstaande knop om het proefschrift te bekijken:

Bekijk het proefschrift

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537