Operatie met behulp van een robot

Toys for boys of revolutionaire doorbraak?

Robots kennen we allemaal uit science fiction films en boeken. Maar de toekomst is al begonnen! Sinds enige tijd maken sommige chirurgen tijdens hun operaties gebruik van robots, urologen bijvoorbeeld, tijdens prostaatoperaties.

Innovaties worden al zolang de mensheid bestaat met argusogen bekeken. Dus wordt ook de meerwaarde van de robotchirurgie ter discussie gesteld. In de media en door chirurgen onderling. De vraag is dan telkens: Heeft zo’n robot eigenlijk wel toegevoegde waarde? Of behoort het tot de toys voor aan technologie verslaafde boys? Wordt de patiënt er wel beter van? En is het kosteneffectief? De resultaten van deze evaluaties blijken in het geval van de Da Vinci-robot (bij prostaatoperaties) niet overtuigend. Zie hiervoor het artikel in Medisch Contact, van 16 mei 2014. Maar het inzetten van robot-geassisteerde operaties is niet beperkt tot dit voorbeeld.

Robot-assistentie bij wervelkolomoperaties

Zeven jaar geleden is er een robot ontwikkeld in Israël (Mazor Robotics), voor gebruik bij wervelkolomoperaties. Deze kleine robot, die zo groot is als een colablikje, helpt de chirurg wervelschroeven te plaatsen op een zeer nauwkeurige manier. De Bergman Clinics heeft, toen ik daar 5 jaar geleden begon, op mijn advies zo’n robot aangeschaft. De resultaten zijn verbluffend: bij inmiddels ongeveer 140 uitgevoerde werveloperaties (4x140 = 560 schroeven in totaal), tijdens welke deze robot werd gebruikt, is er maar één wervelschroef niet optimaal geplaatst. Dat is heel bijzonder en dit resultaat kan beslist worden toegeschreven aan de software die de werking van deze robot zo uniek maakt.

Robot voor het vastzetten van de wervels
Robot voor het vastzetten van de wervels

De precisie van dit apparaat overstijgt alle andere klinische resultaten waarbij de chirurg ‘hands free’ de richting van de schroeven kiest, dus zonder robot gestuurde navigatie. Het gebruik van deze mini-robot verlaagt dan ook het aantal re-operaties, waarin verkeerd geplaatste schroeven moeten worden verwijderd. En dat scheelt weer in het leed voor de patiënt en natuurlijk ook in de kosten. Een bijkomend voordeel is dat deze robot ook gebruikt kan worden bij minimaal invasieve operaties waarbij de schroeven via kleine huidsneetjes worden geplaatst. Chirurgen die met de robot werken kunnen tijdens de operaties ook toe met minder röntgenstraling. Dat is gezonder voor arts en patiënt.

Ik was 5 jaar geleden de eerste chirurg in de Benelux, die met deze robot werkte, naast een enkele chirurg in Duitsland, Israël en de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er in de VS meer dan honderd van deze robots verkocht. Kort geleden werd ik gevraagd om een voordracht te houden in Shanghai over mijn ervaringen met de Renaissance Robot. Ik werd er gastvrij ontvangen en het was indrukwekkend om voor 500 wervelkolom chirurgen te mogen vertellen over mijn praktijk in Naarden, een dorp waarvan de meeste aanwezigen de naam niet eens konden uitspreken.

Tweede generatie

Er bestaat nu trouwens al een tweede generatie van deze robot. U weet het, heb je net een nieuwe iPhone aangeschaft, komt er alweer een nieuwe op de markt. Maar mijn iPhone krijg ik na 2 jaar gratis bij mijn telefoon abonnement. Deze robot kost een half miljoen euro. Ik weet niet zeker of ik hem voor Sinterklaas in mijn schoen krijg als ik erom vraag. En de resultaten van de eerste generatie zijn wat mij betreft nog zo baanbrekend, dat ik het nog wel een tijdje met mijn trouwe metalen assistent uithou.

Terug naar alle blogartikelen

Deel deze pagina