Nederlandse websiteEnglish website

Test uw rugkennis

Hoeveel weet u op het gebied van de rug en de wervelkolom?

Patiënten zijn, sinds de grote bloei van het internet, steeds mondiger geworden. Ze doen research vóór ze bij de dokter aankloppen, stellen moeilijkere vragen in de spreekkamer en slikken niet elk advies voor zoete koek.

Sommige artsen klagen daarover, in onze kliniek juichen we het toe. We houden van nieuwsgierige en betrokken mensen. Sterker nog, ik daag u bij deze uit om uw kennis op het gebied van de rug en de wervelkolom grondig te testen. We spelen een quiz, en na afloop ontdekt u of u nog iets bij te spijkeren hebt. Voor de echte helden: probeer het eens zonder te googlen! Daar gaan we:

Vragen

1. Hoeveel ruggenwervels heeft een mens?

  1. 17
  2. 20
  3. 24
  4. 28

2. Hoeveel weken moet je plat liggen na een hernia-operatie?

  1. 0 weken
  2. 1 week
  3. 3 weken
  4. 6 weken
  • Klik hier voor het antwoord

    Het juiste antwoord is A. Plat liggen is erg ouderwets en het verslechtert je spiercorset. Juist zo veel mogelijk bewegen, maar wel op geleide van wat je kunt. Dat is het meest verstandig (lees blog nummer 8!).

3. Welk weefsel zit niet in het wervelkanaal?

  1. Beenzenuw
  2. Bloed
  3. Ruggenmerg
  4. Hersenvocht
  5. Spier

4. Hoe ligt u tijdens een hernia-operatie op de operatietafel?

  1. Op uw zij
  2. Op uw buik
  3. Op uw rug
  4. Salaamhouding

5. Wie beslist of een hernia geopereerd moet worden?

  1. De huisarts
  2. De neuroloog
  3. De patiënt
  4. De neurochirurg
  • Klik hier voor het antwoord

    Het juiste antwoord is C. Wanneer u bij de huisarts bent met rug- en beenpijn, of nek- en armpijn, kan hij of zij u doorsturen naar de neuroloog voor verder neurologisch onderzoek, een diagnose en eventueel een MRI. Als de diagnose hernia gesteld is kan de neuroloog u verwijzen naar de neurochirurg wanneer de rug- een beenpijn heftig is en geen natuurlijke verbetering optreedt. De neurochirurg kan vervolgens een operatie voorstellen, maar u bepaalt altijd zelf of u, na alle uitleg over de ins en outs van zo’n operatie, de voorgestelde operatie wil ondergaan.

6. Wanneer vond de eerste hernia operatie plaats en door wie werd die uitgevoerd?

  1. 430 (v.Chr.), door Hippocrates
  2. 1864, door Ernest Lasègue
  3. 1933, door Mixter and Barr
  4. 1977, door Gazi Yasargil
  • Klik hier voor het antwoord

    Het juiste antwoord is C.

    Hippocrates was een griekse arts. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de westerse geneeskunde, omdat hij als eerste natuurlijke- in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Elke aanstaande arts in Nederland legt de ‘Eed van Hippocrates' af ,voordat hij mag praktiseren. Hippocrates heeft veel ziektebeelden en symptomen beschreven waaronder ook het fenomeen ischias: uitstralende beenpijn.

    Ernest Lasegue beschreef een manoeuvre om een beknelde beenzenuw aan te tonen. Tot op de dag van vandaag wordt deze test tijdens het neurologisch onderzoek uitgevoerd.

    Mixter en Barr waren 2 engelse chirurgen die de hernia-operatie voor het eerst hebben uitgevoerd in 1933. Zij hebben hun operatie en bevindingen voor het eerst gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ‘the New England Surgical Society in 1933’ in Londen.

    Gazi Yasargil is een turkse medische wetenschapper en neurochirurg. Hij wordt, tesamen met Harvey Cushing, beschouwd als een van de twee grootste neurochirurgen uit de 20e eeuw. Hij was de grondlegger van de micro-neurochirurgie en hij is de eerste neurochirurg die al vanaf 1967 hernia’s opereerde met behulp van een microscoop

7. Uw hernia is geopereerd. Waar lijkt het weefsel op dat de chirurg heeft verwijderd?

  1. Kauwgom
  2. Pees
  3. Kraakbeen
  4. Slijm

8. Hoe ontstaat een hernia?

  1. Ongeval
  2. Tillen
  3. Spontaan
  4. Erfelijke aanleg
  5. Alle antwoorden zijn goed
  • Klik hier voor het antwoord

    Het juiste antwoord is E. De aanleiding voor het ontstaan van een hernia kan zijn: tillen, een ongeval of een andere verkeerde beweging. Maar de hernia zal zich alleen manifesteren bij mensen die een erfelijke aanleg hebben voor een slechte tussenwervelschijf. Het DNA bepaalt dus of zo'n trauma zal leiden tot een hernia.

9. Welke dier loopt het grootste gevaar om een hernia krijgen?

  1. Giraf
  2. Hamster
  3. Hond
  4. Aap
  • Klik hier voor het antwoord

    Het juiste antwoord is C.

    Hernia’s komen van alle dieren bij honden het meeste voor en dan vooral bij teckels, maar ook vaker bij de Doberman, Franse bulldog, Shih tzu, en de Labrador Retriever. Bij katten zelden en een enkele keer bij apen: Coll. Dick van Zuylen, dieren-orthopeed in Amsterdam (MCD) heeft een keer een chimpansee in Artis succesvol geopereerd aan een rughernia.

10. Wat is géén rugoperatie?

  1. Discectomie
  2. Craniotomie
  3. Spondylodese
  4. Laminectomie
  • Klik hier voor het antwoord

    Het juiste antwoord is B.

    Discectomie is een hernia-operatie, craniotomie is een hersenoperatie, spondylodese is een rugoperatie, waarbij twee of meerdere wervels aan elkaar worden vastgeschroefd (zie: aandoeningen- instabiele wervelkolom, in het menu van deze website). Laminectomie is een rugoperatie, waarbij het achterste deel van de ruggenwervel wordt verwijderd om om het wervelkanaal met de beenzenuwen erin meer ruimte te geven (lees blog nummer 9!).

Uitslagen

En… Viel het reuze mee of hebt u geen flauw idee wat u ervan hebt gebakken? Snel naar de uitslagen en ontdek wat voor rugpatiënt u bent!

1 t/m 3 antwoorden goed

Niks aan de hand. Lekker uit handen geven, die rugkennis, gelukkig hebben wij bij er wel verstand van!

4 t/m 6 antwoorden goed

Goed opletten in de spreekkamer. Neem gerust een vertrouweling mee, die is van harte welkom en twee onthouden meer dan één.

7 t/m 9 antwoorden goed

U bent een gediplomeerde patiënt, wij staan klaar voor al uw kritische vragen.

10 antwoorden goed

We zien uw sollicitatiebrief graag zo snel mogelijk tegemoet!

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537