Test uw rugkennis

Hoeveel weet u op het gebied van de rug en de wervelkolom?

Patiënten zijn, sinds de grote bloei van het internet, steeds mondiger geworden. Ze doen research vóór ze bij de dokter aankloppen, stellen moeilijkere vragen in de spreekkamer en slikken niet elk advies voor zoete koek.

Sommige artsen klagen daarover, bij Bergman Clinics juichen we het toe. We houden van nieuwsgierige en betrokken mensen. Sterker nog, ik daag u bij deze uit om uw kennis op het gebied van de rug en de wervelkolom grondig te testen. We spelen een quiz, en na afloop ontdekt u of u nog iets bij te spijkeren hebt. Voor de echte helden: probeer het eens zonder te googlen! Daar gaan we:

Vragen

1. Hoeveel ruggenwervels heeft een mens?

 1. 17
 2. 20
 3. 24
 4. 28
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is C. Een mens heeft 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels.

2. Hoeveel weken moet je plat liggen na een hernia-operatie?

 1. 0 weken
 2. 1 week
 3. 3 weken
 4. 6 weken
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is A. Plat liggen is erg ouderwets en het verslechtert je spiercorset. Juist zo veel mogelijk bewegen, maar wel op geleide van wat je kunt. Dat is het meest verstandig (lees blog nummer 8!).

3. Welk weefsel zit niet in het wervelkanaal?

 1. Beenzenuw
 2. Bloed
 3. Ruggenmerg
 4. Hersenvocht
 5. Spier
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is E.

4. Hoe ligt u tijdens een hernia-operatie op de operatietafel?

 1. Op uw zij
 2. Op uw buik
 3. Op uw rug
 4. Salaamhouding
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is D. De salaamhouding ziet er als volgt uit:

Salaamhouding

5. Wie beslist of een hernia geopereerd moet worden?

 1. De huisarts
 2. De neuroloog
 3. De patiënt
 4. De neurochirurg
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is C. Wanneer u bij de huisarts bent met rug- en beenpijn, of nek- en armpijn, kan hij of zij u doorsturen naar de neuroloog voor verder neurologisch onderzoek, een diagnose en eventueel een MRI. Als de diagnose hernia gesteld is kan de neuroloog u verwijzen naar de neurochirurg wanneer de rug- een beenpijn heftig is en geen natuurlijke verbetering optreedt. De neurochirurg kan vervolgens een operatie voorstellen, maar u bepaalt altijd zelf of u, na alle uitleg over de ins en outs van zo’n operatie, de voorgestelde operatie wil ondergaan.

6. Wanneer vond de eerste hernia operatie plaats en door wie werd die uitgevoerd?

 1. 430 (v.Chr.), door Hippocrates
 2. 1864, door Ernest Lasègue
 3. 1933, door Mixter and Barr
 4. 1977, door Gazi Yasargil
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is C.

Hippocrates was een griekse arts. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de westerse geneeskunde, omdat hij als eerste natuurlijke- in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Elke aanstaande arts in Nederland legt de ‘Eed van Hippocrates' af ,voordat hij mag praktiseren. Hippocrates heeft veel ziektebeelden en symptomen beschreven waaronder ook het fenomeen ischias: uitstralende beenpijn.

Ernest Lasegue beschreef een manoeuvre om een beknelde beenzenuw aan te tonen. Tot op de dag van vandaag wordt deze test tijdens het neurologisch onderzoek uitgevoerd.

Mixter en Barr waren 2 engelse chirurgen die de hernia-operatie voor het eerst hebben uitgevoerd in 1933. Zij hebben hun operatie en bevindingen voor het eerst gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ‘the New England Surgical Society in 1933’ in Londen.

Gazi Yasargil is een turkse medische wetenschapper en neurochirurg. Hij wordt, tesamen met Harvey Cushing, beschouwd als een van de twee grootste neurochirurgen uit de 20e eeuw. Hij was de grondlegger van de micro-neurochirurgie en hij is de eerste neurochirurg die al vanaf 1967 hernia’s opereerde met behulp van een microscoop.

7. Uw hernia is geopereerd. Waar lijkt het weefsel op dat de chirurg heeft verwijderd?

 1. Kauwgom
 2. Pees
 3. Kraakbeen
 4. Slijm
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is A.

8. Hoe ontstaat een hernia?

 1. Ongeval
 2. Tillen
 3. Spontaan
 4. Erfelijke aanleg
 5. Alle antwoorden zijn goed
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is E. De aanleiding voor het ontstaan van een hernia kan zijn: tillen, een ongeval of een andere verkeerde beweging. Maar de hernia zal zich alleen manifesteren bij mensen die een erfelijke aanleg hebben voor een slechte tussenwervelschijf. Het DNA bepaalt dus of zo'n trauma zal leiden tot een hernia.

9. Welke dier loopt het grootste gevaar om een hernia krijgen?

 1. Giraf
 2. Hamster
 3. Hond
 4. Aap
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is C.

Hernia’s komen van alle dieren bij honden het meeste voor en dan vooral bij teckels, maar ook vaker bij de Doberman, Franse bulldog, Shih tzu, en de Labrador Retriever. Bij katten zelden en een enkele keer bij apen: Coll. Dick van Zuylen, dieren-orthopeed in Amsterdam (MCD) heeft een keer een chimpansee in Artis succesvol geopereerd aan een rughernia.

10. Wat is géén rugoperatie?

 1. Discectomie
 2. Craniotomie
 3. Spondylodese
 4. Laminectomie
Klik hier voor het antwoord

Het juiste antwoord is B.

Discectomie is een hernia-operatie, craniotomie is een hersenoperatie, spondylodese is een rugoperatie, waarbij twee of meerdere wervels aan elkaar worden vastgeschroefd (zie: aandoeningen- instabiele wervelkolom, in het menu van deze website). Laminectomie is een rugoperatie, waarbij het achterste deel van de ruggenwervel wordt verwijderd om om het wervelkanaal met de beenzenuwen erin meer ruimte te geven (lees blog nummer 9!).

Uitslagen

En… Viel het reuze mee of hebt u geen flauw idee wat u ervan hebt gebakken? Snel naar de uitslagen en ontdek wat voor rugpatiënt u bent!

1 t/m 3 antwoorden goed

Niks aan de hand. Lekker uit handen geven, die rugkennis, gelukkig hebben wij bij Bergman Clinics er wel verstand van!

4 t/m 6 antwoorden goed

Goed opletten in de spreekkamer. Neem gerust een vertrouweling mee, die is van harte welkom en twee onthouden meer dan één.

7 t/m 9 antwoorden goed

U bent een gediplomeerde patiënt, wij staan klaar voor al uw kritische vragen.

10 antwoorden goed

We zien uw sollicitatiebrief graag zo snel mogelijk tegemoet!

Terug naar alle blogartikelen

Deel deze pagina