Dr. Schröder is niet meer werkzaam bij Bergman Clinics
Dit blogartikel is geschreven ten tijde van dr. Schröder's functie bij Bergman Clinics in Naarden. Momenteel is hij werkzaam bij het Park Medisch Centrum in Rotterdam.
Internationale publicaties van de resultaten in de Bergman Clinics
Nieuwe bevindingen in mijn vakgebied
Mijn werk bij de Bergman Clinics heeft me vanaf het begin veel voldoening gegeven. De combinatie van hypermoderne technologie met betrokken aandacht voor de patiënt is voor iedereen plezierig. Vanaf het begin werkte ik hier met een destijds pas ontwikkelde navigatie-robot. Ik merkte meteen dat het een voortreffelijk middel was om preciezer en met minder kans op complicaties te opereren.
Ik wilde die bevindingen natuurlijk zo snel mogelijk binnen mijn vakgebied delen. In de medische wereld doe je dat door artikelen te publiceren in internationaal gerespecteerde tijdschriften. Alleen, waar moest ik de tijd vandaan halen om naast mijn drukke poli’s en operatie programma’s mijn voormalige patiënten na te bellen over de resultaten van hun behandeling en statistieken bij te houden met alle verkregen informatie?
Ineens bedacht ik dat de kleinzoon van onze buren, die als 16-jarige al eens was komen meekijken in de kliniek, altijd zulke slimme vragen stelde. Inmiddels was Victor Staartjes een briljante geneeskunde student aan de universiteit in Zürich geworden. Daar leerde hij de nieuwste inzichten op het gebied van data analyse en... statistiek! Ik belde hem of hij het interessant zou vinden met mijn gegevens aan de slag te gaan. Hij reageerde enthousiast. Eindeloos interviewde Victor oud-patiënten om te horen hoe het hen was vergaan. De conclusies verbaasden zelfs mij. Inmiddels hebben wij 5 artikelen gepubliceerd in vooraanstaande internationale tijdschriften op het gebied van de wervelkolom chirurgie en hebben wij voordrachten gegeven in landen als Italië, Amerika, China, Singapore en Taiwan.
Het blijkt dat wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan in Naarden, door de rest van de wereld wordt beschouwd als innovatief en belangwekkend. Ik wil de belangrijkste conclusies graag met u delen, want daar gaat het om: dat dokters er steeds beter in slagen u van de pijn af te helpen! Ik zal proberen in lekentaal uit te leggen wat wij nu precies hebben ontdekt.
De operatiegids
In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.
Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!
-
Artikel 1
Tijdschrift: Neurosurgical Focus, mei 2017
Titel: Revisions for screw malposition and clinical outcomes after robot-guided lumbar fusion for spondylolisthesis
Onderzoeksresultaat: Als de chirurg bij patiënten met een afgeschoven ruggenwervel tijdens de operatie gebruik maakt van een navigatie-robot, is de kans op zenuwschade aanzienlijk minder. Dat komt doordat de robot de richting van de schroeven nauwkeuriger bepaalt dan wanneer de chirurg dit uit de vrije hand doet. Zelfs als de chirurg zeer ervaren is.
-
Artikel 2
Tijdschrift: World neurosurgery, november 2017
Titel: Effectiveness of a decision-making protocol for the surgical treatment of lumbar stenosis with Grade 1 degenerative spondylolisthesis
Onderzoeksresultaat: Sommige patiënten hebben naast een vernauwd wervelkanaal ook nog een lichte verschuiving van een ruggenwervel, waardoor het wervelkanaal met de beenzenuwen extra wordt afgekneld. Bij sommige van deze patiënten volstaat een relatief eenvoudige ontknellings- of decompressie operatie. Bij anderen moeten na de decompressie de wervels ook nog worden vastgezet. Dit artikel geeft een eenvoudige handleiding om de juiste patiënten voor de juiste ingreep te selecteren, zodat niemand onnodig een uitgebreide schroef-operatie hoeft te ondergaan.
-
Artikel 3
Tijdschrift: The Spine Journal, september 2017
Titel: Identifying subsets of patients with single-level degenerative disc disease for lumbar fusion: the value of prognostic tests in surgical decision making
Onderzoeksresultaat: Dit artikel presenteert een test die chirurgen bij patiënten met een ernstig versleten tussenwervelschijf kunnen uitvoeren om het juiste type patient te selecteren voor een zogenaamde fusie-operatie. Dankzij de voorspellende waarde van de test worden alleen patiënten geopereerd van wie we weten dat ze vooruit zullen gaan. En wordt voorkomen dat anderen onnodige risico's en frustraties oplopen tijdens een behandeling die voor hen niet geschikt is.
-
Artikel 4
Tijdschrift: World Neurosurgery, november 2017
Titel: Recurrent Lumbar Disc Herniation After Tubular Microdiscectomy: Analysis of Learning Curve Progression
Onderzoeksresultaat: ‘Higher volume, better outcome’. Zelfs al heb je als chirurg al heel vaak een bepaald type operatie gedaan, als je nog meer focust word je er, zelfs al ben je al ver gevorderd in je loopbaan, nog beter en nog sneller in.
-
Artikel 5
Tijdschrift: International Orthopedics, januari 2017
Titel: Minimally invasive transaxial lumbosacral interbody fusion: a ten year single-centre experience
Onderzoeksresultaat: We onderzochten de operatie resultaten van onze patiënten die problemen hadden met de tussenwervelschijf na 10 jaar. Wij opereerden minimaal invasief, dat betekent met een kleinere wond. We vergeleken onze resultaten met die van patiënten die traditionele operaties (grotere wond) hadden ondergaan. Conclusie: de resultaten van minimaal invasieve operaties zijn even goed, maar de nadelige effecten die elke ingreep met zich meebrengt (je maakt immers een rugwond) zijn kleiner bij minimaal invasieve operaties. Er is dan sprake van minder bloedverlies, minder kans op infecties en de revalidatietijd is korter.
Zo gaat ons vak vooruit
Individuele artsen proberen voorzichtig nieuwe technieken uit, om de zorg te verbeteren. Daarin mag je nooit te optimistisch of roekeloos zijn, want patiënten zijn geen proefkonijnen. Je moet dus altijd secuur meten en beschrijven wat de resultaten zijn van je nieuwe methoden, zodat je op basis van het feitenmateriaal (het bewijs) conclusies kunt trekken. Die kan je tegenwoordig heel snel met de hele wereld delen. Bovengenoemde tijdschriften zijn dé media die er toe doen in ons vakgebied. Dokters uit de hele wereld kunnen zich nu laten inspireren door wat wij hebben bereikt in Naarden. Net zoals wij inspiratie putten uit hun onderzoeken en resultaten. met als doel u steeds beter van dienst te kunnen zijn. Als u het voorgaande niet in detail hebt kunnen volgen, hoop ik dat u die gedachte in elk geval meepikt.
Ik hoop dat het u ook opvalt hoe uniek het is dat een klein zelfstandig behandelcentrum een bijdrage levert aan de internationale wetenschappelijke literatuur. Bergman Clinics is geen groot academisch ziekenhuis, waar artsen hordes studenten opleiden. Victor en ik moesten hard werken in ons miniteam, maar wel in grote vrijheid en dus met snelle slagkracht. Geen bureaucratische rompslomp, geen eindeloos vergader over procedures en protocollen. Werken voor patiënten geeft, zoals ik al zei, veel voldoening. Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je vak en een inspirerende samenwerking met een vertegenwoordiger van een generatie die je straks opvolgt ook. Het is mooi deel uit te maken van de vooruitgang. Er volgen meer publicaties en we hebben nog veel plannen. Door ons werk van vandaag zullen Victor en zijn collega's uw kinderen straks nog veel beter behandelen.