Nederlandse websiteEnglish website

Dr. Schröder is niet meer werkzaam bij Bergman Clinics

Dit blogartikel is geschreven ten tijde van dr. Schröder's functie bij Bergman Clinics in Naarden. Momenteel is hij werkzaam bij het Park Medisch Centrum in Rotterdam.

Internationale publicaties van de resultaten in de Bergman Clinics

Nieuwe bevindingen in mijn vakgebied

Mijn werk bij de Bergman Clinics heeft me vanaf het begin veel voldoening gegeven. De combinatie van hypermoderne technologie met betrokken aandacht voor de patiënt is voor iedereen plezierig. Vanaf het begin werkte ik hier met een destijds pas ontwikkelde navigatie-robot. Ik merkte meteen dat het een voortreffelijk middel was om preciezer en met minder kans op complicaties te opereren.

Ik wilde die bevindingen natuurlijk zo snel mogelijk binnen mijn vakgebied delen. In de medische wereld doe je dat door artikelen te publiceren in internationaal gerespecteerde tijdschriften. Alleen, waar moest ik de tijd vandaan halen om naast mijn drukke poli’s en operatie programma’s mijn voormalige patiënten na te bellen over de resultaten van hun behandeling en statistieken bij te houden met alle verkregen informatie?

Ineens bedacht ik dat de kleinzoon van onze buren, die als 16-jarige al eens was komen meekijken in de kliniek, altijd zulke slimme vragen stelde. Inmiddels was Victor Staartjes een briljante geneeskunde student aan de universiteit in Zürich geworden. Daar leerde hij de nieuwste inzichten op het gebied van data analyse en... statistiek! Ik belde hem of hij het interessant zou vinden met mijn gegevens aan de slag te gaan. Hij reageerde enthousiast. Eindeloos interviewde Victor oud-patiënten om te horen hoe het hen was vergaan. De conclusies verbaasden zelfs mij. Inmiddels hebben wij 5 artikelen gepubliceerd in vooraanstaande internationale tijdschriften op het gebied van de wervelkolom chirurgie en hebben wij voordrachten gegeven in landen als Italië, Amerika, China, Singapore en Taiwan.

Het blijkt dat wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan in Naarden, door de rest van de wereld wordt beschouwd als innovatief en belangwekkend. Ik wil de belangrijkste conclusies graag met u delen, want daar gaat het om: dat dokters er steeds beter in slagen u van de pijn af te helpen! Ik zal proberen in lekentaal uit te leggen wat wij nu precies hebben ontdekt.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

 • Artikel 1

  Tijdschrift: Neurosurgical Focus, mei 2017

  Titel: Revisions for screw malposition and clinical outcomes after robot-guided lumbar fusion for spondylolisthesis

  Onderzoeksresultaat: Als de chirurg bij patiënten met een afgeschoven ruggenwervel tijdens de operatie gebruik maakt van een navigatie-robot, is de kans op zenuwschade aanzienlijk minder. Dat komt doordat de robot de richting van de schroeven nauwkeuriger bepaalt dan wanneer de chirurg dit uit de vrije hand doet. Zelfs als de chirurg zeer ervaren is.

  Lees het volledige artikel

 • Artikel 2

  Tijdschrift: World neurosurgery, november 2017

  Titel: Effectiveness of a decision-making protocol for the surgical treatment of lumbar stenosis with Grade 1 degenerative spondylolisthesis

  Onderzoeksresultaat: Sommige patiënten hebben naast een vernauwd wervelkanaal ook nog een lichte verschuiving van een ruggenwervel, waardoor het wervelkanaal met de beenzenuwen extra wordt afgekneld. Bij sommige van deze patiënten volstaat een relatief eenvoudige ontknellings- of decompressie operatie. Bij anderen moeten na de decompressie de wervels ook nog worden vastgezet. Dit artikel geeft een eenvoudige handleiding om de juiste patiënten voor de juiste ingreep te selecteren, zodat niemand onnodig een uitgebreide schroef-operatie hoeft te ondergaan.

  Lees het volledige artikel

 • Artikel 3

  Tijdschrift: The Spine Journal, september 2017

  Titel: Identifying subsets of patients with single-level degenerative disc disease for lumbar fusion: the value of prognostic tests in surgical decision making

  Onderzoeksresultaat: Dit artikel presenteert een test die chirurgen bij patiënten met een ernstig versleten tussenwervelschijf kunnen uitvoeren om het juiste type patient te selecteren voor een zogenaamde fusie-operatie. Dankzij de voorspellende waarde van de test worden alleen patiënten geopereerd van wie we weten dat ze vooruit zullen gaan. En wordt voorkomen dat anderen onnodige risico's en frustraties oplopen tijdens een behandeling die voor hen niet geschikt is.

  Lees het volledige artikel

 • Artikel 4

  Tijdschrift: World Neurosurgery, november 2017

  Titel: Recurrent Lumbar Disc Herniation After Tubular Microdiscectomy: Analysis of Learning Curve Progression

  Onderzoeksresultaat: ‘Higher volume, better outcome’. Zelfs al heb je als chirurg al heel vaak een bepaald type operatie gedaan, als je nog meer focust word je er, zelfs al ben je al ver gevorderd in je loopbaan, nog beter en nog sneller in.

  Lees het volledige artikel

 • Artikel 5

  Tijdschrift: International Orthopedics, januari 2017

  Titel: Minimally invasive transaxial lumbosacral interbody fusion: a ten year single-centre experience

  Onderzoeksresultaat: We onderzochten de operatie resultaten van onze patiënten die problemen hadden met de tussenwervelschijf na 10 jaar. Wij opereerden minimaal invasief, dat betekent met een kleinere wond. We vergeleken onze resultaten met die van patiënten die traditionele operaties (grotere wond) hadden ondergaan. Conclusie: de resultaten van minimaal invasieve operaties zijn even goed, maar de nadelige effecten die elke ingreep met zich meebrengt (je maakt immers een rugwond) zijn kleiner bij minimaal invasieve operaties. Er is dan sprake van minder bloedverlies, minder kans op infecties en de revalidatietijd is korter.

  Lees het volledige artikel

Zo gaat ons vak vooruit

Individuele artsen proberen voorzichtig nieuwe technieken uit, om de zorg te verbeteren. Daarin mag je nooit te optimistisch of roekeloos zijn, want patiënten zijn geen proefkonijnen. Je moet dus altijd secuur meten en beschrijven wat de resultaten zijn van je nieuwe methoden, zodat je op basis van het feitenmateriaal (het bewijs) conclusies kunt trekken. Die kan je tegenwoordig heel snel met de hele wereld delen. Bovengenoemde tijdschriften zijn dé media die er toe doen in ons vakgebied. Dokters uit de hele wereld kunnen zich nu laten inspireren door wat wij hebben bereikt in Naarden. Net zoals wij inspiratie putten uit hun onderzoeken en resultaten. met als doel u steeds beter van dienst te kunnen zijn. Als u het voorgaande niet in detail hebt kunnen volgen, hoop ik dat u die gedachte in elk geval meepikt.

Ik hoop dat het u ook opvalt hoe uniek het is dat een klein zelfstandig behandelcentrum een bijdrage levert aan de internationale wetenschappelijke literatuur. Bergman Clinics is geen groot academisch ziekenhuis, waar artsen hordes studenten opleiden. Victor en ik moesten hard werken in ons miniteam, maar wel in grote vrijheid en dus met snelle slagkracht. Geen bureaucratische rompslomp, geen eindeloos vergader over procedures en protocollen. Werken voor patiënten geeft, zoals ik al zei, veel voldoening. Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je vak en een inspirerende samenwerking met een vertegenwoordiger van een generatie die je straks opvolgt ook. Het is mooi deel uit te maken van de vooruitgang. Er volgen meer publicaties en we hebben nog veel plannen. Door ons werk van vandaag zullen Victor en zijn collega's uw kinderen straks nog veel beter behandelen.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

 • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

  Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

 • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

  Houd een nuchtere maag

  De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

  Vermijd verzorgingsproducten

  Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

 • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

  Zorg dat u op tijd bent

  Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

 • Verdoving tijdens de operatie

  PTED operatie

  U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

  Overige operaties

  Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

 • Waar gaat u na de operatie naar toe?

  U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

  Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

  Kamer op de verpleegafdeling

  Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537