Wetenschapsweek op de school van mijn dochter
Een korte les over mijn vakgebied
Onlangs organiseerde de leiding van de school waar mijn dochter op zit een wetenschapsweek. Dagenlang werden de leerlingen warm gemaakt voor exacte vakken, met als speerpunt het menselijk lichaam. Ouders die hier professioneel iets mee te maken hadden, werden van harte uitgenodigd om zelf een korte les te geven. Ik herinner mij als de dag van gisteren hoe trots ik was toen ik als kind op de lagere school in Veghel mijn vader in de klas hoorde praten over zijn werk als neuroloog. En nu wilde mijn 8-jarige meisje dat ik hetzelfde kwam doen voor haar en haar klasgenootjes.
Natuurlijk zei ik meteen ja. Maar tot mijn verbazing bleek ik tijdens mijn voorbereidingen veel nerveuzer voor dit praatje dan voor een officiële voordracht op een medisch congres. En al snel begreep ik waarom. Tijdens een congres zit het publiek altijd wel braaf te luisteren naar je verhaal. Pas als je heel controversiële dingen zou roepen of enorme blunders zou maken, zou er onrust ontstaan. Maar kinderen zijn veel directer. Als zij je presentatie niet boeiend vinden, gaan ze meteen keten. Dus werd ik gedwongen heel goed na te denken over de vraag: wat boeit kinderen van 8? Hoe maak ik contact met ze en hoe houd ik hun aandacht vast? Hoeveel interactie kan ik hebben zonder de rode draad te verliezen.
Quiz
Toen ik mijzelf die vragen had gesteld, kreeg ik schik in het werk. Ik maakte een opbouw, koos mooie plaatjes voor de powerpoint en verzon een quiz waarin ik na afloop kon testen of de leerlingen hadden opgelet. Het werd een bijzondere morgen. Ik was verbaasd hoeveel de kinderen al wisten over de anatomie van het menselijk lichaam. Ook kenden ze behoorlijk wat specialisaties in de medische wereld. Er werden goede vragen gesteld en een echt rollenspel, inclusief operatiekleding en instrumenten maakte de ochtend compleet. De meeste quizvragen werden ook goed beantwoord, alleen een paar opgaven bleken te pittig.
Weet u trouwens:
- Hoeveel hersencellen een mens heeft?
- Welke medisch specialist hartoperaties uitvoert?
- Hoeveel nekwervels een giraf heeft?
Neurochirurgie vanuit een ander perspectief
Uiteindelijk heeft deze ochtend mij meer opgeleverd dan alleen de bewondering van mijn dochter. Het is confronterend maar heel nuttig om nu en dan uit je comfort zone te stappen en je werk vanuit een totaal ander perspectief te benaderen. Dat haalt je uit je routine en houdt je scherp. Communicatie is volgens mij een onderschat aspect van het werk van een dokter. Ik durf zelfs te zeggen dat het succes van een operatieve behandeling voor een groot deel afhangt van de kwaliteit van het overleg op de poli. Daar moet een klik zijn, daar moet je echt goed luisteren, echt begrijpen wat tegen je wordt gezegd en heel eerlijk en duidelijk uitleggen wat je te bieden hebt. Elke keer hetzelfde verhaal, maar op een andere manier, omdat iedere patiënt anders is. Juist omdat ik in mijn optreden op school op het niveau van jonge kinderen over mijn vak zou praten, moest ik goed nadenken over de vraag wat ik precies wilde overbrengen en hoe ik dat zou doen. Maar zo moet een dokter natuurlijk in elk contact aandachtig op zijn patiënt zijn gericht. Echt contact en respect zijn daarbij de toverwoorden.
De kinderen hebben de klas gelukkig niet afgebroken. Ze kwamen zelfs na de voordracht één voor één opgewonden naar me toe om hun eigen dokterservaringen met me te delen. Ik ben me sinds die dag in de spreekkamer nog meer bewust van het belang van goede communicatie. En nu maar hopen dat de kinderen voortaan minder bang zijn voor de dokter, omdat de vader van hun jaargenootje, die ze zo goed kennen, chirurg bleek te zijn.
Antwoorden quiz
- 100 miljard (jazeker, ook u!);
- Cardio-thoracale chirurg;
- Net als de mens heeft een giraf 7 nekwervels.