Nederlandse websiteEnglish website

Wetenschapsweek op de school van mijn dochter

Een korte les over mijn vakgebied

Onlangs organiseerde de leiding van de school waar mijn dochter op zit een wetenschapsweek. Dagenlang werden de leerlingen warm gemaakt voor exacte vakken, met als speerpunt het menselijk lichaam. Ouders die hier professioneel iets mee te maken hadden, werden van harte uitgenodigd om zelf een korte les te geven. Ik herinner mij als de dag van gisteren hoe trots ik was toen ik als kind op de lagere school in Veghel mijn vader in de klas hoorde praten over zijn werk als neuroloog. En nu wilde mijn 8-jarige meisje dat ik hetzelfde kwam doen voor haar ​en haar klasgenootjes.​

Natuurlijk zei ik meteen ja. Maar tot mijn verbazing bleek ik tijdens mijn voorbereidingen veel nerveuzer voor dit praatje dan voor een officiële voordracht op een medisch congres. En al snel begreep ​ik ​waarom. Tijdens een congres zit het publiek altijd wel ​braaf te luisteren naar je verhaal. Pas als je heel controversiële dingen zou roepen of enorme blunders ​zou ​maken, zou er onrust ontstaan. Maar kinderen zijn veel directer. Als zij je presentatie niet boeiend vinden, gaan ze ​meteen keten. Dus werd ik gedwongen heel goed na te denken over de vraag: wat boeit kinderen van 8? Hoe maak ik contact met ze en hoe houd ik hun aandacht vast? Hoeveel interactie kan ik hebben zonder de rode draad te verliezen.

Quiz

Toen ik mijzelf die vragen had gesteld, kreeg ik schik in het werk. Ik maakte een opbouw, koos mooie plaatjes voor de powerpoint en verzon een quiz waarin ik na afloop kon testen of de leerlingen hadden opgelet.​ ​Het werd een bijzondere morgen. Ik was verbaasd hoeveel de kinderen al wisten over de anatomie van het menselijk lichaam. Ook kenden ze behoorlijk wat specialisaties in de medische wereld. Er werden goede vragen gesteld en een echt rollenspel, inclusief operatiekleding en instrumenten maakte de ochtend compleet. De meeste quizvragen werden ook goed beantwoord, alleen een paar opgaven bleken te pittig.

Weet u trouwens:

  1. Hoeveel hersencellen een mens heeft?
  2. Welke medisch specialist hartoperaties uitvoert?
  3. Hoeveel nekwervels een giraf heeft?

Dokter in de klas

Dokter in de klas

Neurochirurgie vanuit een ander perspectief

Uiteindelijk heeft deze ochtend mij meer opgeleverd dan alleen de bewondering van mijn dochter. Het is confronterend maar heel nuttig om nu en dan uit je comfort zone te stappen en je werk vanuit een totaal ander perspectief te benaderen. Dat haalt je uit je routine en houdt je scherp. Communicatie is volgens mij een onderschat aspect van het werk van een dokter. Ik durf zelfs te zeggen dat het succes van een ​operatieve behandeling voor een groot deel afhangt van de kwaliteit van het overleg op de poli. Daar moet een klik zijn, daar moet je echt goed luisteren, echt begrijpen wat tegen je wordt gezegd en heel eerlijk en duidelijk uitleggen wat je te bieden hebt. Elke keer hetzelfde verhaal, maar op een andere manier, omdat iedere patiënt anders is.​ ​Juist omdat ik in mijn optreden op school op het niveau van jonge kinderen over mijn vak zou praten, moest ik goed nadenken over de vraag wat ik precies wilde overbrengen en hoe ik dat zou doen. Maar zo moet een dokter natuurlijk in elk contact aandachtig op zijn patiënt zijn gericht. Echt contact en respect zijn daarbij de toverwoorden.

De kinderen hebben de klas gelukkig niet afgebroken. Ze kwamen zelfs ​na de voordracht ​één voor één opgewonden naar me toe om hun eigen dokterservaringen met me te delen. Ik ben me sinds die dag in de spreekkamer nog meer bewust van het belang van goede communicatie. En nu maar hopen dat de kinderen voortaan minder bang zijn voor de dokter, omdat de vader van hun jaargenootje, die ze zo goed kennen, chirurg bleek te zijn.

Antwoorden quiz

  1. 100 miljard (jazeker, ook u!);
  2. Cardio-thoracale chirurg;
  3. Net als de mens heeft een giraf​​ 7 nekwervels.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537