Pionieren met zelfstandige behandelcentra
Twaalf jaar geleden kwam ik in dienst bij Bergman Clinics in Naarden. Grappig genoeg begon mijn eerste werkdag in Den Haag. Ik mocht deelnemen aan een paneldiscussie met Zorg-minister Edith Schippers. Zij lichtte er haar gloednieuwe beleid toe: een infrastructuur waarin de complexe en acute zorg zou blijven plaatsvinden in ziekenhuizen en de planbare zorg zou worden geconcentreerd in kleinere klinieken. De Bergman vestiging waar ik ging werken was één van deze zogenaamde zelfstandige behandelcentra, afgekort ZBC. Het was destijds echt pionieren. Onze ZBC was de eerste locatie van Bergman Clinics die verzekerde zorg bood. Tot dan toe was Bergman bekend vanwege haar cosmetische ingrepen.
Aanvankelijk bekeek de gevestigde medische wereld ons met argusogen.Tijdens de Coronacrisis twijfelde niemand meer aan het gelijk van Schippers. Terwijl de ziekenhuizen zich bijna volledig moesten richten op hun coronapatiënten, werkten de ZBC’ s in Nederland extra hard om andere patiënten van hun pijn af te helpen. Maar ook vóór en na die crisisperiode is het bij ons altijd alle hens aan dek geweest.
21.000 consulten in twaalf jaar tijd
In de twaalf jaar dat ik bij Bergman actief was, heb ik 21.000 consulten uitgevoerd waarvan 9.400 eerste consulten. Van die groep heb ik 62% geopereerd en 38% conservatief behandeld. Dat weerspreekt wat de aanvankelijke critici vreesden, namelijk dat chirurgen zoals ik zoveel mogelijk patiënten zouden opereren om er rijk van te worden. De cijfers bewijzen het tegendeel. Wie bij mij op consult is geweest weet zelf: ik bevraag altijd secuur en ik zie een operatie nog steeds als laatste redmiddel als al het andere niet meer helpt en de pijn volkomen onhoudbaar is geworden.
Minimaal invasieve chirurgie
Nog een toevoeging aan het medische landschap was de eigen databank die de oprichters van Bergman Clinics hebben opgezet en die unieke gegevens heeft opgeleverd. Deze gegevens werden gebruikt om onze resultaten aan de verzekeraars te laten zien. Maar op basis van diezelfde data kon ik naast mijn werk als behandelaar ook wetenschappelijk onderzoek verrichten dat nieuwe inzichten verschafte over de minimaal invasieve chirurgie. Want dat was voor mij in het begin de voornaamste reden geweest om naar Bergman te komen. Ik kon er hernia operaties uitvoeren via dunne buisjes, en schroefoperaties geleid door een 'state of the art' navigatierobot waarvoor Bergman een behoorlijke investering had gedaan. Dit resulteerde in bijna 50 publicaties in internationale vaktijdschriften. Ik mocht mijn bevindingen tijdens lezingen over de hele wereld toelichten en ook zijn er inmiddels twee jonge artsen bij mij gepromoveerd. Een ZBC kan dus beslist een maatschappelijke bijdrage leveren en staat niet alleen voor marktwerking in de zorg.
Hart voor de patiënt
Het pionieren was best spannend. Maar samen met de andere chirurgen, het OK personeel, de verpleegkundigen, neurologen, pijnartsen, poli-consulenten, het kantinepersoneel en de schoonmakers hebben we een instituut opgezet waar een warm wij-gevoel heerste. We hadden allemaal hetzelfde doel: mensen helpen met de mooiste apparatuur en het beste ondersteunende personeel in een gebouw waar patiënten zich thuis voelen. De laatste jaren onder de bezielende leiding van locatiedirecteur Fleur Joanknecht. Het Bergman concern is in iets meer dan een decennium uitgegroeid tot een gerespecteerde internationale organisatie.
Bergman had al vroeg in de gaten dat focussen op bepaalde behandelingen binnen de aanwezige specialisaties (neurochirurgie orthopedie) chirurgen sneller en de bedrijfsvoering efficiënter maakt waardoor behandelingen verbeteren. Ik wil Bergman graag bedanken. Voor het vertrouwen en de kansen die ik kreeg. Maar ook wil ik mijn grote dank uitspreken aan alle patiënten die me hun vertrouwen schonken. Het is nogal wat om onder narcose te gaan, een wildvreemde in je lichaam te laten snijden en maar te hopen dat hij je van je pijn af helpt. Voor degenen die me hebben laten weten dat dit is gelukt: ik heb jullie kaartjes bewaard!
Nieuwe plek bij Park Medisch Centrum in Rotterdam
Na deze woorden klinkt het misschien vreemd dat ik Bergman verlaat voor een nieuwe plek: Park Medisch Centrum in Rotterdam. Hier werk ik inmiddels alweer twee en een half jaar parttime. Bij Park krijg ik opnieuw een kans om te innoveren en mijn vak nog intensiever over te dragen aan jonge artsen. Bovendien vind ik hier weer een kleine organisatie waar iedereen elkaar kent, de communicatielijnen kort zijn en de ambities groot.
Ik sla een nieuwe weg in, maar neem Bergman Clinics, met alle mooie herinneringen, mee in mijn hart.