Effectiveness of a Decision-Making Protocol for the Surgical Treatment of Lumbar Stenosis with Grade 1 Degenerative Spondylolisthesis

Sommige patiënten hebben naast een vernauwd wervelkanaal (zie blog 9) ook nog een lichte afschuiving van een ruggenwervel. Hierdoor wordt het al nauwe wervelkanaal extra bekneld, waardoor de uittredende beenzenuwen het extra moeilijk hebben. Bij sommige patiënten volstaat een relatief eenvoudige ontknelling- of decompressie operatie. Bij andere patiënten moeten na de decompressie de wervels ook nog worden vastgezet om een verdere afschuiving in de toekomst te voorkomen. Deze publicatie introduceert een nieuwe handleiding om de juiste patiënten voor de juiste ingreep te selecteren. Hierdoor wordt de kans kleiner dat iemand een onnodige schroefoperatie ondergaat.

Het belangrijkste uitgangspunt in deze handleiding is de gedetailleerde informatie die de patiënt over zijn klacht aan de chirurg in de spreekkamer vertelt. Aan de hand van deze informatie én van de kwaliteit van de wervelgewrichtjes op de MRI, vertelt de handleiding voor welke type ingreep de patiënt in aanmerking komt.

Lees de volledige publicatie

Terug naar alle publicaties

Deel deze pagina