Are patient-reported outcome measures biased by method of follow-up? Evaluating paper-based and digital follow-up after lumbar fusion surgery

Om uitkomsten van een operatie te achterhalen kunnen patiënten na de operatie op verschillende momenten worden gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen en terug te sturen. Op die manier kan het effect van een operatie worden geanalyseerd zoals de patient dat zelf ervaart. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het algemeen dagelijks functioneren of patiënten kunnen hun pijnscore invullen.

Zo’n vragenlijst kan je digitaal naar patiënten sturen of je kunt de patiënten een papieren versie van dezelfde vragenlijst laten invullen tijdens vaste periodieke spreekuur controles, namelijk 6 weken, 12 maanden en 24 maanden na de operatie.

Bij 40 patiënten, die een fusie operatie hadden ondergaan (lees ook blog 4), hebben we beide typen vragenlijsten laten invullen en hebben we de antwoorden van de digitale vragenlijsten met de papieren vragenlijsten vergeleken. De conclusie was dat er geen verschil in antwoorden was tussen beide ingevulde vragenlijsten. Er was wel een duidelijk verschil in het aantal teruggestuurde digitale vragenlijsten en de ingevulde papieren vragenlijsten op de controle afspraken: Patiënten stuurden minder vaak digitale vragenlijsten terug dan dat ze de papieren vragenlijsten hadden ingevuld. Het terugsturen van digitale vragenlijsten zou verbeterd kunnen worden door patienten op een bepaalde manier te belonen voor het terugsturen van deze lijsten. Het gepubliceerde artikel kunt u hieronder bekijken.

Lees de volledige publicatie

Terug naar alle publicaties

Deel deze pagina