Nederlandse websiteEnglish website

Are patient-reported outcome measures biased by method of follow-up? Evaluating paper-based and digital follow-up after lumbar fusion surgery

Om uitkomsten van een operatie te achterhalen kunnen patiënten na de operatie op verschillende momenten worden gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen en terug te sturen. Op die manier kan het effect van een operatie worden geanalyseerd zoals de patient dat zelf ervaart. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het algemeen dagelijks functioneren of patiënten kunnen hun pijnscore invullen.

Zo’n vragenlijst kan je digitaal naar patiënten sturen of je kunt de patiënten een papieren versie van dezelfde vragenlijst laten invullen tijdens vaste periodieke spreekuur controles, namelijk 6 weken, 12 maanden en 24 maanden na de operatie.

Bij 40 patiënten, die een fusie operatie hadden ondergaan (lees ook blog 4), hebben we beide typen vragenlijsten laten invullen en hebben we de antwoorden van de digitale vragenlijsten met de papieren vragenlijsten vergeleken. De conclusie was dat er geen verschil in antwoorden was tussen beide ingevulde vragenlijsten. Er was wel een duidelijk verschil in het aantal teruggestuurde digitale vragenlijsten en de ingevulde papieren vragenlijsten op de controle afspraken: Patiënten stuurden minder vaak digitale vragenlijsten terug dan dat ze de papieren vragenlijsten hadden ingevuld. Het terugsturen van digitale vragenlijsten zou verbeterd kunnen worden door patienten op een bepaalde manier te belonen voor het terugsturen van deze lijsten. Het gepubliceerde artikel kunt u hieronder bekijken.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
  • Behandeling van een rughernia

    18 juli 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Heel prettig dat alle afspraken werden nagekomen en dr. Schröder nog beschikbaar was voor een beoordeling van de wond. “Luisteren naar je lijf” is zijn advies.”

    Lees meer

  • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

    04 juli 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Acht dagen later geopereerd door dr. Schröder met een fantastisch resultaat, het voelde als een wonder. Nu twee weken na de operatie geen pijn meer in beide benen!”

    Lees meer

  • Behandeling van een rughernia

    20 juni 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Dr. Schröder vertelt een eerlijk verhaal en doet hij wat hij beloofd. Nu is het afwachten of het been definitief gaat herstellen. Deze neuroloog is zeker een aanrader!”

    Lees meer

  • Behandeling van een rughernia

    06 juni 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Een enorme opluchting want daarvoor moest ik steeds na 150 meter wandelen stoppen vanwege de pijn. Ook met slapen en draaien in bed geen last meer!”

    Lees meer

  • Behandeling van een rughernia

    08 mei 2024

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    “Na 5 maanden ernstige last van de rug was de operatie een welkome gelukzalige snelle actie. De operatie is perfect verlopen en het herstelproces heb ik nu zelf in de hand.”

    Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537