Nederlandse websiteEnglish website

Are patient-reported outcome measures biased by method of follow-up? Evaluating paper-based and digital follow-up after lumbar fusion surgery

Om uitkomsten van een operatie te achterhalen kunnen patiënten na de operatie op verschillende momenten worden gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen en terug te sturen. Op die manier kan het effect van een operatie worden geanalyseerd zoals de patient dat zelf ervaart. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het algemeen dagelijks functioneren of patiënten kunnen hun pijnscore invullen.

Zo’n vragenlijst kan je digitaal naar patiënten sturen of je kunt de patiënten een papieren versie van dezelfde vragenlijst laten invullen tijdens vaste periodieke spreekuur controles, namelijk 6 weken, 12 maanden en 24 maanden na de operatie.

Bij 40 patiënten, die een fusie operatie hadden ondergaan (lees ook blog 4), hebben we beide typen vragenlijsten laten invullen en hebben we de antwoorden van de digitale vragenlijsten met de papieren vragenlijsten vergeleken. De conclusie was dat er geen verschil in antwoorden was tussen beide ingevulde vragenlijsten. Er was wel een duidelijk verschil in het aantal teruggestuurde digitale vragenlijsten en de ingevulde papieren vragenlijsten op de controle afspraken: Patiënten stuurden minder vaak digitale vragenlijsten terug dan dat ze de papieren vragenlijsten hadden ingevuld. Het terugsturen van digitale vragenlijsten zou verbeterd kunnen worden door patienten op een bepaalde manier te belonen voor het terugsturen van deze lijsten. Het gepubliceerde artikel kunt u hieronder bekijken.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een nekhernia

  22 september 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik ben zeer tevreden hoe ik ben geholpen door dr. Schröder. Alles werd goed uitgelegd en voorbereid. Ook na de operatie kreeg ik een fijn bezoek van hem”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  08 september 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder komt over als een zeer deskundig en zorgvuldig specialist. Hij gaat niet over een nacht ijs, maar beslist op basis van de noodzakelijke informatie of hij gaat opereren.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  29 augustus 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Al jaren heb ik last van een hernia. Door de zorgverzekeraar werd ik gewezen op de nieuwe PTED behandeling. Een paar uur na de operatie kon ik alweer lopen. ”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  18 augustus 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik kwam krom de kliniek in en ging rechtop eruit. Ik weet dat wonderdokters niet bestaan, maar dr. Schröder komt aardig in de buurt.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  30 juni 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Ik ben geopereerd door dr. Schröder. Bij mij is een kunstdiscus geplaatst in mijn rug. Moest wel eerst 10 kilo afvallen, maar dat had ik er graag voor over als je alle dagen zo'n pijn hebt."

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

 • 14. Een goede dokter

Bel voor een consult naar 010 4361537