Nederlandse websiteEnglish website

Are patient-reported outcome measures biased by method of follow-up? Evaluating paper-based and digital follow-up after lumbar fusion surgery

Om uitkomsten van een operatie te achterhalen kunnen patiënten na de operatie op verschillende momenten worden gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen en terug te sturen. Op die manier kan het effect van een operatie worden geanalyseerd zoals de patient dat zelf ervaart. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het algemeen dagelijks functioneren of patiënten kunnen hun pijnscore invullen.

Zo’n vragenlijst kan je digitaal naar patiënten sturen of je kunt de patiënten een papieren versie van dezelfde vragenlijst laten invullen tijdens vaste periodieke spreekuur controles, namelijk 6 weken, 12 maanden en 24 maanden na de operatie.

Bij 40 patiënten, die een fusie operatie hadden ondergaan (lees ook blog 4), hebben we beide typen vragenlijsten laten invullen en hebben we de antwoorden van de digitale vragenlijsten met de papieren vragenlijsten vergeleken. De conclusie was dat er geen verschil in antwoorden was tussen beide ingevulde vragenlijsten. Er was wel een duidelijk verschil in het aantal teruggestuurde digitale vragenlijsten en de ingevulde papieren vragenlijsten op de controle afspraken: Patiënten stuurden minder vaak digitale vragenlijsten terug dan dat ze de papieren vragenlijsten hadden ingevuld. Het terugsturen van digitale vragenlijsten zou verbeterd kunnen worden door patienten op een bepaalde manier te belonen voor het terugsturen van deze lijsten. Het gepubliceerde artikel kunt u hieronder bekijken.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  07 december 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Eindelijk een oplossing voor mijn rugklachten door een operatie. Duidelijke uitleg. Prettig is de website van dr. Schröder. Hier kon ik heel duidelijk lezen wat mij te wachten stond tijdens en na de operatie."

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  23 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Al lang last van hernia L5S1 met uitval. Maandag naar de neuroloog die er spoed achter heeft gezet. Dinsdag ben ik geholpen door dr. Schröder en zijn team."

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  09 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Voor de tweede keer geopereerd door dr. Schröder aan lumbale stenose. Duidelijke en no nonsense arts, heerlijk. Resultaat weer prima!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  26 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Het is ongelooflijk dat je dezelfde dag weer naar huis kan en ook weer zelfstandig kan lopen. Dr. Schröder is zeer professioneel, betrokken en zorgvuldig.”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  12 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Zeer dankbaar voor de kans om zo snel door zo’n goede neurochirurg te worden geholpen. Ook zeer te spreken over de opvang en begeleiding van de staf in het Park Medisch Centrum.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537