Herstellen na de operatie

Tips van de fysiotherapeut

Na de operatie wordt de patiënt verder gezien door de fysiotherapeut. Deze geeft nog tijdens het verblijf in de Rug- en Nekcentra tips en aanwijzingen om de rug weer belastbaar te maken en de patiënt weer op de benen te krijgen. De patiënten zijn meestal de dag na de operatie al weer mobiel en kunnen dan weer naar huis, afhankelijk van de grootte van de wond.

Terug voor controle

Controle vindt 2 weken na operatie eerst telefonisch plaats, waarbij het resultaat van de operatie op dat moment bekeken wordt. Meestal krijgt de patiënt dan te horen dat hij wel weer zijn gang kan gaan en de belasting mag opvoeren. Als de patient al een duidelijke verbetering voelt dan kan verder worden afgewacht.

Weer bewegen en werkhervatting

Fysiotherapie na ontslag mag plaatsvinden om te gaan bewegen onder begeleiding, indien er bewegingsangst bestaat, of als de conditie slecht is. Direct intensief trainen van de rug- of buikspieren is niet goed, want de rugspier is na een operatie gedurende 3 tot 6 maanden niet op volledige trekkracht. De snelheid van herstel na de operatie verschilt per patiënt. Werkhervatting hangt natuurlijk ook samen met het type werkzaamheden. Altijd geldt: luisteren naar je lichaam en gas terug nemen als het niet gaat.

Deel deze pagina