Recurrent Laryngeal Nerve Palsy Is More Frequent After Secondary than After Primary Anterior Cervical Discectomy and Fusion: Insights from a Registry of 525 Patients

Een van de complicaties die kunnen optreden bij een nekhernia operatie is blijvende heesheid. Afgezien dat dit niet een hele ernstige complicatie is, vinden de mensen dit over het algemeen wel heel vervelend, aangezien het bij een klein percentage van de geopereerde mensen niet meer over gaat. Het heeft te maken met de stemband zenuw die heel soms als een hele dunne zenuw door het operatie gebied loopt. De zenuw is zo dun dat de chirurg deze tijdens de ingreep niet kan vinden waardoor heel soms de zenuw door de operatie beschadigd raakt. Doordat een van de 2 stembanden dan niet meer door de zenuw wordt aangestuurd blijft de patient hees. Soms hebben deze patiënten dan ook slikstoornissen.

Indien een patiënt voor de 2e keer een nekhernia operatie zal ondergaan omdat er boven of onder het eerder geopereerde niveau opnieuw een hernia ontstaan is die onhoudbare klachten veroorzaakt, dan is de kans op schade aan die stembandzenuw tijdens de 2e operatie beduidend groter. Deze bevinding is belangrijk omdat deze informatie aan de patient vooraf aan de ingreep verteld kan worden, waardoor de patient zelf beter kan inschatten of hij of zij, ondanks dit hogere risico, opnieuw geopereerd wil worden.

Lees de volledige publicatie

Terug naar alle publicaties

Deel deze pagina