Improving recovery after elective degenerative spine surgery: 5-year experience with an enhanced recovery after surgery (ERAS) protocol

In dit onderzoek wordt een nieuwe behandelstrategie gepresenteerd met de naam ERAS: Enhanced Recovery After Surgery. In dit nieuwe protocol worden allerlei gegevens van 2592 geopereerde rug patiënten geanalyseerd over een periode van 5 jaar, zoals o.a. pre-operatieve educatie, pre-operatieve patient begeleiding, minimaal invasieve operatie technieken, snelle mobilisatie na operatie, minimale post-operatieve beperkingen en regelmatige audits.

Nu blijkt dat met het gebruik van dit protocol over een periode van 5 jaar de gemiddelde opnameduur van 2,5 dag terug liep naar 1,5 dag. 94% van de geopereerde patiënten was na een overnachting ontslagen. Niet alleen de opnameduur daalde, maar ook tegelijkertijd het aantal complicaties en het aantal re-opnames. Bij een subgroep van patiënten, waarbij een fusie van wervels (spondylodese) was verricht, bleek het percentage van patiënten met maar één overnachting gestegen te zijn van 26% naar zelfs 85%. Door deze verkorting van de behandelopname daalden ook de verpleeg- en opnamekosten met 46,8%.

Het gebruik van dit ERAS protocol blijkt een veilige en effectieve manier te zijn voor de operatieve behandeling van patiënten met degeneratieve wervelkolom aandoeningen, mits al deze maatregelen plaatsvinden in een multidisciplinair verband en met een toegewijd team.

Lees de volledige publicatie

Terug naar alle publicaties

Deel deze pagina