Nederlandse websiteEnglish website

Cardiac Arrest During Spine Surgery in the Prone Position: Case Report and Review of the Literature

Tijdens en kort na een operatie kunnen complicaties ontstaan. Sommige complicaties kunnen herstellen, andere zijn blijvend van aard. Deze publicatie beschrijft een zeer zeldzame complicatie die een van mijn patiënten overkwam. Aan het einde van de operatie kreeg patiënt tijdens het terugdraaien van de operatietafel in het bed een hartstilstand. Patiënt was van middelbare leeftijd en had geen voorgeschiedenis van een hartstoornis. Ze gebruikte geen medicijnen, behalve pijnstillers in verband met haar rug- en beenpijn. Zij werd succesvol gereanimeerd en daarna overgeplaatst naar een academisch centrum voor verdere diagnostiek en behandeling. Er volgde uitvoerig radiologisch en genetisch onderzoek, maar dit leverde geen duidelijke diagnose op. Waarschijnlijk was er sprake van een zeer zeldzame ritmestoornis in combinatie met medicatie, die tijdens een operatie standaard wordt toegediend. een zogenaamde CPVT. Zij is zonder neurologische uitval en zonder tekenen van hartschade en zonder een aangetoonde genetische hartafwijking in redelijk goede conditie naar huis ontslagen.

In het tweede deel van deze publicatie wordt aan de hand van de bekende literatuur onderzocht of er een relatie bestaat tussen het vóórkomen van een hartstilstand bij ‘wervelkolom' patiënten die in buikligging worden geopereerd. Ook in de literatuur blijkt dan dat een hartstilstand tijdens of na een operatie bij gezonde patiënten zeer zelden voorkomt.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  24 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “De operatie verliep probleemloos, mede dankzij het geweldige team. Nu 3 weken verder: pijnvrij, loop weer recht en geen medicijnen nodig. Kortom, een zeer tevreden patient. Heel veel dank.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  11 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Echt ongekend wat de operatie voor mij heeft betekend, super snel geholpen. Dezelfde dag weer weg en kon weer normaal lopen.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  01 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder weet een vriendelijke/menselijke, efficiënte en zeer deskundige werkwijze te combineren. Mijn gecompliceerde hernia op een moeilijke plek, heeft hij zeer deskundig ruim twee weken na ons telefonisch consult verholpen.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  13 april 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik vond de operatie 100% meevallen. Heb geen enkele keer tijdens of na de operatie pijn gehad. Alleen wat stijf. Je krijgt een roesje, maar ik heb volledig geslapen tijdens de behandeling, wat ik erg prettig vond.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  30 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder is een professional. Spreekt in taal die niet medici ook begrijpen en heeft geduld als je vragen hebt.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537