Nederlandse websiteEnglish website

Cardiac Arrest During Spine Surgery in the Prone Position: Case Report and Review of the Literature

Tijdens en kort na een operatie kunnen complicaties ontstaan. Sommige complicaties kunnen herstellen, andere zijn blijvend van aard. Deze publicatie beschrijft een zeer zeldzame complicatie die een van mijn patiënten overkwam. Aan het einde van de operatie kreeg patiënt tijdens het terugdraaien van de operatietafel in het bed een hartstilstand. Patiënt was van middelbare leeftijd en had geen voorgeschiedenis van een hartstoornis. Ze gebruikte geen medicijnen, behalve pijnstillers in verband met haar rug- en beenpijn. Zij werd succesvol gereanimeerd en daarna overgeplaatst naar een academisch centrum voor verdere diagnostiek en behandeling. Er volgde uitvoerig radiologisch en genetisch onderzoek, maar dit leverde geen duidelijke diagnose op. Waarschijnlijk was er sprake van een zeer zeldzame ritmestoornis in combinatie met medicatie, die tijdens een operatie standaard wordt toegediend. een zogenaamde CPVT. Zij is zonder neurologische uitval en zonder tekenen van hartschade en zonder een aangetoonde genetische hartafwijking in redelijk goede conditie naar huis ontslagen.

In het tweede deel van deze publicatie wordt aan de hand van de bekende literatuur onderzocht of er een relatie bestaat tussen het vóórkomen van een hartstilstand bij ‘wervelkolom' patiënten die in buikligging worden geopereerd. Ook in de literatuur blijkt dan dat een hartstilstand tijdens of na een operatie bij gezonde patiënten zeer zelden voorkomt.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  18 juli 2024

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Heel prettig dat alle afspraken werden nagekomen en dr. Schröder nog beschikbaar was voor een beoordeling van de wond. “Luisteren naar je lijf” is zijn advies.”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  04 juli 2024

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Acht dagen later geopereerd door dr. Schröder met een fantastisch resultaat, het voelde als een wonder. Nu twee weken na de operatie geen pijn meer in beide benen!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  20 juni 2024

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder vertelt een eerlijk verhaal en doet hij wat hij beloofd. Nu is het afwachten of het been definitief gaat herstellen. Deze neuroloog is zeker een aanrader!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  06 juni 2024

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Een enorme opluchting want daarvoor moest ik steeds na 150 meter wandelen stoppen vanwege de pijn. Ook met slapen en draaien in bed geen last meer!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  08 mei 2024

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Na 5 maanden ernstige last van de rug was de operatie een welkome gelukzalige snelle actie. De operatie is perfect verlopen en het herstelproces heb ik nu zelf in de hand.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537