Nederlandse websiteEnglish website

Cardiac Arrest During Spine Surgery in the Prone Position: Case Report and Review of the Literature

Tijdens en kort na een operatie kunnen complicaties ontstaan. Sommige complicaties kunnen herstellen, andere zijn blijvend van aard. Deze publicatie beschrijft een zeer zeldzame complicatie die een van mijn patiënten overkwam. Aan het einde van de operatie kreeg patiënt tijdens het terugdraaien van de operatietafel in het bed een hartstilstand. Patiënt was van middelbare leeftijd en had geen voorgeschiedenis van een hartstoornis. Ze gebruikte geen medicijnen, behalve pijnstillers in verband met haar rug- en beenpijn. Zij werd succesvol gereanimeerd en daarna overgeplaatst naar een academisch centrum voor verdere diagnostiek en behandeling. Er volgde uitvoerig radiologisch en genetisch onderzoek, maar dit leverde geen duidelijke diagnose op. Waarschijnlijk was er sprake van een zeer zeldzame ritmestoornis in combinatie met medicatie, die tijdens een operatie standaard wordt toegediend. een zogenaamde CPVT. Zij is zonder neurologische uitval en zonder tekenen van hartschade en zonder een aangetoonde genetische hartafwijking in redelijk goede conditie naar huis ontslagen.

In het tweede deel van deze publicatie wordt aan de hand van de bekende literatuur onderzocht of er een relatie bestaat tussen het vóórkomen van een hartstilstand bij ‘wervelkolom' patiënten die in buikligging worden geopereerd. Ook in de literatuur blijkt dan dat een hartstilstand tijdens of na een operatie bij gezonde patiënten zeer zelden voorkomt.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  07 december 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Eindelijk een oplossing voor mijn rugklachten door een operatie. Duidelijke uitleg. Prettig is de website van dr. Schröder. Hier kon ik heel duidelijk lezen wat mij te wachten stond tijdens en na de operatie."

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  23 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Al lang last van hernia L5S1 met uitval. Maandag naar de neuroloog die er spoed achter heeft gezet. Dinsdag ben ik geholpen door dr. Schröder en zijn team."

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  09 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Voor de tweede keer geopereerd door dr. Schröder aan lumbale stenose. Duidelijke en no nonsense arts, heerlijk. Resultaat weer prima!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  26 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Het is ongelooflijk dat je dezelfde dag weer naar huis kan en ook weer zelfstandig kan lopen. Dr. Schröder is zeer professioneel, betrokken en zorgvuldig.”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  12 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Zeer dankbaar voor de kans om zo snel door zo’n goede neurochirurg te worden geholpen. Ook zeer te spreken over de opvang en begeleiding van de staf in het Park Medisch Centrum.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537