Nederlandse websiteEnglish website

Gender differences in degenerative spine surgery: Do female patients really fare worse?

Het is wetenschappelijk nog niet duidelijk of er bij mannen en vrouwen verschil bestaat tussen de pijnbeleving vóór een operatie en de pijnbeleving na een operatie. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen een lagere pijngrens, een hogere pijnperceptie en een toegenomen ontstekingsreactie zouden hebben ten opzichte van mannen. Er zijn wel klinisch relevante verschillen beschreven in uitkomsten en complicaties van rugoperaties tussen mannen en vrouwen.

Dit onderzoek publiceert de resultaten en uitkomsten van 3279 geopereerde rugpatiënten met een degeneratieve aandoening die in de Bergman Clinics door mij zijn geopereerd tussen december 2010 en januari 2018.

Nu blijkt uit ons onderzoek dat vrouwen in het algemeen geopereerd worden in een verder gevorderd stadium van hun afwijking in vergelijking met mannen. Terwijl vrouwen na de operatie op lange termijn meer pijnlijke rest symptomen hebben dan mannen is het percentage van vermindering van symptomen als gevolg van de operatie tussen vrouwen en mannen hetzelfde. Dus in absolute zin hebben vrouwen meer pre-operatieve pijn, maar de operatie levert wel relatief gezien evenveel pijnvermindering op dan bij mannen.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  07 december 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Eindelijk een oplossing voor mijn rugklachten door een operatie. Duidelijke uitleg. Prettig is de website van dr. Schröder. Hier kon ik heel duidelijk lezen wat mij te wachten stond tijdens en na de operatie."

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  23 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Al lang last van hernia L5S1 met uitval. Maandag naar de neuroloog die er spoed achter heeft gezet. Dinsdag ben ik geholpen door dr. Schröder en zijn team."

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  09 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Voor de tweede keer geopereerd door dr. Schröder aan lumbale stenose. Duidelijke en no nonsense arts, heerlijk. Resultaat weer prima!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  26 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Het is ongelooflijk dat je dezelfde dag weer naar huis kan en ook weer zelfstandig kan lopen. Dr. Schröder is zeer professioneel, betrokken en zorgvuldig.”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  12 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Zeer dankbaar voor de kans om zo snel door zo’n goede neurochirurg te worden geholpen. Ook zeer te spreken over de opvang en begeleiding van de staf in het Park Medisch Centrum.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537