Nederlandse websiteEnglish website

Improving recovery after elective degenerative spine surgery: 5-year experience with an enhanced recovery after surgery (ERAS) protocol

In dit onderzoek wordt een nieuwe behandelstrategie gepresenteerd met de naam ERAS: Enhanced Recovery After Surgery. In dit nieuwe protocol worden allerlei gegevens van 2592 geopereerde rug patiënten geanalyseerd over een periode van 5 jaar, zoals o.a. pre-operatieve educatie, pre-operatieve patient begeleiding, minimaal invasieve operatie technieken, snelle mobilisatie na operatie, minimale post-operatieve beperkingen en regelmatige audits.

Nu blijkt dat met het gebruik van dit protocol over een periode van 5 jaar de gemiddelde opnameduur van 2,5 dag terug liep naar 1,5 dag. 94% van de geopereerde patiënten was na een overnachting ontslagen. Niet alleen de opnameduur daalde, maar ook tegelijkertijd het aantal complicaties en het aantal re-opnames. Bij een subgroep van patiënten, waarbij een fusie van wervels (spondylodese) was verricht, bleek het percentage van patiënten met maar één overnachting gestegen te zijn van 26% naar zelfs 85%. Door deze verkorting van de behandelopname daalden ook de verpleeg- en opnamekosten met 46,8%.

Het gebruik van dit ERAS protocol blijkt een veilige en effectieve manier te zijn voor de operatieve behandeling van patiënten met degeneratieve wervelkolom aandoeningen, mits al deze maatregelen plaatsvinden in een multidisciplinair verband en met een toegewijd team.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  07 december 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Eindelijk een oplossing voor mijn rugklachten door een operatie. Duidelijke uitleg. Prettig is de website van dr. Schröder. Hier kon ik heel duidelijk lezen wat mij te wachten stond tijdens en na de operatie."

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  23 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Al lang last van hernia L5S1 met uitval. Maandag naar de neuroloog die er spoed achter heeft gezet. Dinsdag ben ik geholpen door dr. Schröder en zijn team."

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  09 november 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Voor de tweede keer geopereerd door dr. Schröder aan lumbale stenose. Duidelijke en no nonsense arts, heerlijk. Resultaat weer prima!”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  26 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Het is ongelooflijk dat je dezelfde dag weer naar huis kan en ook weer zelfstandig kan lopen. Dr. Schröder is zeer professioneel, betrokken en zorgvuldig.”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  12 oktober 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Zeer dankbaar voor de kans om zo snel door zo’n goede neurochirurg te worden geholpen. Ook zeer te spreken over de opvang en begeleiding van de staf in het Park Medisch Centrum.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537