Nederlandse websiteEnglish website

Improving recovery after elective degenerative spine surgery: 5-year experience with an enhanced recovery after surgery (ERAS) protocol

In dit onderzoek wordt een nieuwe behandelstrategie gepresenteerd met de naam ERAS: Enhanced Recovery After Surgery. In dit nieuwe protocol worden allerlei gegevens van 2592 geopereerde rug patiënten geanalyseerd over een periode van 5 jaar, zoals o.a. pre-operatieve educatie, pre-operatieve patient begeleiding, minimaal invasieve operatie technieken, snelle mobilisatie na operatie, minimale post-operatieve beperkingen en regelmatige audits.

Nu blijkt dat met het gebruik van dit protocol over een periode van 5 jaar de gemiddelde opnameduur van 2,5 dag terug liep naar 1,5 dag. 94% van de geopereerde patiënten was na een overnachting ontslagen. Niet alleen de opnameduur daalde, maar ook tegelijkertijd het aantal complicaties en het aantal re-opnames. Bij een subgroep van patiënten, waarbij een fusie van wervels (spondylodese) was verricht, bleek het percentage van patiënten met maar één overnachting gestegen te zijn van 26% naar zelfs 85%. Door deze verkorting van de behandelopname daalden ook de verpleeg- en opnamekosten met 46,8%.

Het gebruik van dit ERAS protocol blijkt een veilige en effectieve manier te zijn voor de operatieve behandeling van patiënten met degeneratieve wervelkolom aandoeningen, mits al deze maatregelen plaatsvinden in een multidisciplinair verband en met een toegewijd team.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een nekhernia

  22 september 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik ben zeer tevreden hoe ik ben geholpen door dr. Schröder. Alles werd goed uitgelegd en voorbereid. Ook na de operatie kreeg ik een fijn bezoek van hem”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  08 september 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder komt over als een zeer deskundig en zorgvuldig specialist. Hij gaat niet over een nacht ijs, maar beslist op basis van de noodzakelijke informatie of hij gaat opereren.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  29 augustus 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Al jaren heb ik last van een hernia. Door de zorgverzekeraar werd ik gewezen op de nieuwe PTED behandeling. Een paar uur na de operatie kon ik alweer lopen. ”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  18 augustus 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik kwam krom de kliniek in en ging rechtop eruit. Ik weet dat wonderdokters niet bestaan, maar dr. Schröder komt aardig in de buurt.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  30 juni 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Ik ben geopereerd door dr. Schröder. Bij mij is een kunstdiscus geplaatst in mijn rug. Moest wel eerst 10 kilo afvallen, maar dat had ik er graag voor over als je alle dagen zo'n pijn hebt."

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

 • 14. Een goede dokter

Bel voor een consult naar 010 4361537