Nederlandse websiteEnglish website

Improving recovery after elective degenerative spine surgery: 5-year experience with an enhanced recovery after surgery (ERAS) protocol

In dit onderzoek wordt een nieuwe behandelstrategie gepresenteerd met de naam ERAS: Enhanced Recovery After Surgery. In dit nieuwe protocol worden allerlei gegevens van 2592 geopereerde rug patiënten geanalyseerd over een periode van 5 jaar, zoals o.a. pre-operatieve educatie, pre-operatieve patient begeleiding, minimaal invasieve operatie technieken, snelle mobilisatie na operatie, minimale post-operatieve beperkingen en regelmatige audits.

Nu blijkt dat met het gebruik van dit protocol over een periode van 5 jaar de gemiddelde opnameduur van 2,5 dag terug liep naar 1,5 dag. 94% van de geopereerde patiënten was na een overnachting ontslagen. Niet alleen de opnameduur daalde, maar ook tegelijkertijd het aantal complicaties en het aantal re-opnames. Bij een subgroep van patiënten, waarbij een fusie van wervels (spondylodese) was verricht, bleek het percentage van patiënten met maar één overnachting gestegen te zijn van 26% naar zelfs 85%. Door deze verkorting van de behandelopname daalden ook de verpleeg- en opnamekosten met 46,8%.

Het gebruik van dit ERAS protocol blijkt een veilige en effectieve manier te zijn voor de operatieve behandeling van patiënten met degeneratieve wervelkolom aandoeningen, mits al deze maatregelen plaatsvinden in een multidisciplinair verband en met een toegewijd team.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een rughernia

  24 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “De operatie verliep probleemloos, mede dankzij het geweldige team. Nu 3 weken verder: pijnvrij, loop weer recht en geen medicijnen nodig. Kortom, een zeer tevreden patient. Heel veel dank.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  11 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Echt ongekend wat de operatie voor mij heeft betekend, super snel geholpen. Dezelfde dag weer weg en kon weer normaal lopen.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  01 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder weet een vriendelijke/menselijke, efficiënte en zeer deskundige werkwijze te combineren. Mijn gecompliceerde hernia op een moeilijke plek, heeft hij zeer deskundig ruim twee weken na ons telefonisch consult verholpen.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  13 april 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik vond de operatie 100% meevallen. Heb geen enkele keer tijdens of na de operatie pijn gehad. Alleen wat stijf. Je krijgt een roesje, maar ik heb volledig geslapen tijdens de behandeling, wat ik erg prettig vond.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  30 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder is een professional. Spreekt in taal die niet medici ook begrijpen en heeft geduld als je vragen hebt.”

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 18. Bergman bedankt!

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537