Nederlandse websiteEnglish website

The European Robotic Spinal Instrumentation (EUROSPIN) study: protocol for a multicentre prospective observational study of pedicle screw revision surgery after robot-guided, navigated and freehand thoracolumbar spinal fusion

De EUROSPIN studie is een internationaal multicenter onderzoek dat door ons opgezet is en waaraan 13 wervelkolom centra uit heel Europa deelnemen. Het protocol van deze studie wordt in dit vooraanstaande tijdschrift The 'British Medical Journal Open’ officieel gepresenteerd.

Alle deelnemende centra includeren patiënten waarbij een spondylodese operatie wordt verricht. Dit is een operatie waarbij verschillende instabiele wervels worden vastgezet met wervelschroeven. Dat kan op meerdere manieren: met of zonder navigatie apparatuur. Met behulp van navigatie apparatuur wordt door een robot de precieze richting van de te plaatsen schroeven bepaald, waarna de schroeven kunnen worden aangebracht. Dit, in tegenstelling tot de zogenaamde free-hand techniek, waarbij de schroeven in het eigen zicht van de chirurg worden aangebracht, hetgeen nog steeds op grote schaal gebeurt. De moeilijkheid bij het plaatsen van wervelschroeven ligt namelijk in het feit dat bij een verkeerd schroeftraject beenzenuwen kunnen worden beschadigd met alle nare klachten en uitval als gevolg. Inmiddels nemen wereldwijd het aantal spine centra toe, waarbij navigatie apparatuur gebruikt wordt. Deze relatief nieuwe navigatie robot lijkt veelbelovend, omdat door de steeds verbeterde software de nauwkeurigheid sterk is toegenomen, maar de aanschaf daarvan is erg kostbaar en er is ook nog geen echt bewijs dat het gebruik van een robot beter is dan de andere technieken.

In dit onderzoek worden 3 patiënten groepen met elkaar vergeleken: operaties zonder navigatie apparatuur, met navigatie apparatuur en operaties met robot navigatie. Daarbij wordt het aantal patiënten in elke groep geteld, die door een verkeerd schroeftraject een hersteloperatie moeten ondergaan vanwege nieuw opgetreden zenuwschade. Het onderzoek is inmiddels gestart en zal 3 jaar duren. De uitkomsten zullen daarna worden gepubliceerd.

Lees de volledige publicatie

Patiënten aan het woord

Veel patiënten vinden het fijn om hun ervaringen te delen met de mensen die eenzelfde probleem hebben, maar nog niet geopereerd zijn.

Lees hiernaast een aantal reacties van patiënten die behandeld zijn door dr. Schröder.

Bekijk alle ervaringen

Vorige
 • Behandeling van een nekhernia

  22 september 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik ben zeer tevreden hoe ik ben geholpen door dr. Schröder. Alles werd goed uitgelegd en voorbereid. Ook na de operatie kreeg ik een fijn bezoek van hem”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  08 september 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Dr. Schröder komt over als een zeer deskundig en zorgvuldig specialist. Hij gaat niet over een nacht ijs, maar beslist op basis van de noodzakelijke informatie of hij gaat opereren.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  29 augustus 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Al jaren heb ik last van een hernia. Door de zorgverzekeraar werd ik gewezen op de nieuwe PTED behandeling. Een paar uur na de operatie kon ik alweer lopen. ”

  Lees meer

 • Behandeling van een kanaalvernauwing in de onderrug

  18 augustus 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  “Ik kwam krom de kliniek in en ging rechtop eruit. Ik weet dat wonderdokters niet bestaan, maar dr. Schröder komt aardig in de buurt.”

  Lees meer

 • Behandeling van een rughernia

  30 juni 2022

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  "Ik ben geopereerd door dr. Schröder. Bij mij is een kunstdiscus geplaatst in mijn rug. Moest wel eerst 10 kilo afvallen, maar dat had ik er graag voor over als je alle dagen zo'n pijn hebt."

  Lees meer

Volgende

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

 • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

 • 16. You can't always get what you want

 • 15. Aan de grote klok

 • 14. Een goede dokter

Bel voor een consult naar 010 4361537