Hoe wordt een instabiele wervelkolom behandeld?

De neuroloog zal streven om, in overleg met de patiënt, zo lang mogelijk op een niet-operatieve manier de klachten te behandelen. Indien, na verloop van tijd, alle behandelopties niet meer werken, dan kan de neuroloog besluiten u te verwijzen naar de neurochirurg om een operatie te bespreken. Een operatie moet altijd worden beschouwd als een laatste behandeloptie.

Spondylodese

Spondylodese betekent het vastzetten van wervels aan elkaar. In de volgende tekst gaat het alleen over het vastzetten van wervels in de lendenwervelkolom (lumbale wervelkolom). Dit is het onderste deel van de wervelkolom, daar waar de slijtage het meest frequent optreedt. Deze ingreep wordt al vele jaren gedaan, maar wint de laatste tijd sterk aan populariteit door het steeds meer beschikbaar komen van moderne materialen en technieken, die de ingreep veiliger en effectiever maken. De keerzijde hiervan is dat mogelijk wel eens te snel tot een dergelijke operatie wordt besloten. Het is dan ook zaak een goede en nauwkeurige afweging te maken.

Robot voor het vastzetten van de wervels
Robot voor het vastzetten van de wervels

Er zijn verschillende benaderingen en technieken om wervels aan elkaar vast te zetten. Zo kunnen de wervels van bijna alle kanten worden bereikt: via de achterkant, de zijkant en de voorkant. Elke benadering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De keuze van de benadering hangt sterk af van de aard van de klachten, en de oorzaak ervan.

Vanuit de achterzijde (PLIF/TLIF)

In het Rug- en Nekcentrum in Bergman Clinics wordt deze ingreep op een minimaal invasieve manier, dat wil zeggen via kleine incisies, uitgevoerd. Hierdoor blijft de rugspier grotendeels op zijn plaats liggen. Eerst worden via een opening van ongeveer 4 cm in het midden (PLIF) of iets naast de rug (TLIF) een of meer beknelde beenzenuwen vrijgelegd door verwijdering van overtollig botweefsel, bindweefsel en puiling van de tussenwervelschijf. Vervolgens wordt de rest van de tussenwervelschijf zo veel mogelijk verwijderd. Hierna vindt de uiteindelijke fixatie van de wervels plaats: Eerst wordt een kooitje (cage) in de tussenwervelruimte geplaatst. Daarna wordt de tussenwervelruimte verder opgevuld met botsnippers van de patiënt zelf, die verkregen zijn tijdens het verwijderen van overtollig botweefsel tijdens het eerste deel van de operatie. Zodoende kunnen de wervels goed met elkaar fuseren.

De richting van de te plaatsen schroeven wordt met een metalen dunne staaf via een mini-robot bepaald, de zogenaamde Renaissance. Hierdoor kunnen de schroeven door de chirurg nog nauwkeuriger geplaatst worden, waardoor de kans op extra zenuwschade minimaal wordt. Als de stalen staafjes geplaatst zijn kunnen er holle schroeven over deze staafjes in de wervels gedraaid worden, waarna de verbindingsstaafjes de twee schroeven aan elke kant met elkaar verbindt.

Voor het plaatsen van schroeven en staven wordt het Sextant systeem gebruikt. Met deze techniek kunnen zowel de schroeven als staven via kleine sneetjes in de huid worden geplaatst. Hierdoor worden de spieren minder beschadigd dan bij de ‘open' operatie. Het systeem dankt zijn naam aan de gelijkenis met het apparaat dat zeevaarders gebruikten om te navigeren.


Sextant instructiefilm

Vanuit de voorzijde (ALIF)

Deze benadering heeft de voorkeur indien er sprake is van DDD. Immers, de beenzenuwen, die aan de achterkant van de wervelkolom uit het kanaal komen, worden niet mechanisch bekneld en is er dus geen reden om de wervels via de achterkant vast te zetten.

Deze ALIF ingreep vindt plaats via een toegang langs de feitelijke buikholte. Bij deze ingreep wordt aan de voorkant van de wervelkolom de tussenwervelschijf verwijderd, waarna in de vrijgekomen ruimte een kooitje (cage), gevuld met cement wordt geplaatst, dat met 4 extra wervelschroefjes wordt vastgezet, zodat er geen beweging tussen de wervels meer mogelijk is. Zodoende wordt de afstand tussen de wervels behouden en kunnen deze langzaam met elkaar vergroeien.

Synfix (DePuy Synthes)
Synfix (DePuy Synthes)

Minimaal invasieve technieken

Er zijn vele verschillende minimaal invasieve technieken en methoden en er is geen 'beste' methode. Een ander hangt sterk af van de voorkeur van de chirurg en van de situatie bij de patiënt. Mijn opvatting is wel:

  1. 'Als hetzelfde doel bereikt kan worden met een kleine wond, waarom maakt men dan een grote wond?'
  2. 'Ik maak zo’n kleine wond als mogelijk en zo’n grote wond als nodig'.

Een operatie; hoe gaat dat?

Klik op de onderstaande knop voor meer algemene informatie over een operatie bij dr. Schröder.

Lees meer over een operatie

Deel deze pagina