Hoe wordt de diagnose voor een instabiele wervelkolom gesteld?

Afgeschoven wervel

Allereerst wordt de patiënt onderzocht door de neuroloog. Hij of zij verricht, afhankelijk van het verhaal van de patiënt, een aanvullend (beeldvormend-) onderzoek. Vaak kan dan al een diagnose worden gesteld.

Instabiele wervelkolom

Diagnose van een instabiele wervelkolom

Degenerative Disc Disease

Beeldvormend onderzoek

Ook hier wordt de patiënt altijd eerst gezien door de neuroloog. Er volgt dan vaak beeldvormend onderzoek, meestal een Röntgenfoto en MRI. Vaak worden dan door de radioloog een- of meerdere tussenwervelschijven beschreven, die zwart en dus uitgedroogd zijn (Black Disc).

Degenerative disc disease (DDD)

Soms is er sprake van een 'Modic Sign'. Dit zijn onstekingsreacties van de versleten tussenwervelschijf in de aangrenzende wervels. Niet zelden is de hoogte van de tussenwervelschijf afgenomen. Zodoende is de oorspronkelijke functie van de tussenwervelschijf verslechterd, namelijk het schokdempend effect en de beweeglijkheid van de aangrenzende wervels.

Gipscorset

Als de klachten verminderen wanneer de rug minder beweegt, dan kan een gipscorset een voorspellende waarde hebben voor het resultaat van een operatie waarbij een deel van de wervelkolom tijdelijk aan de buitenkant wordt vastgezet. Zo'n proefcorset heeft een bovenbeenspijp en wordt doorgaans twee weken gedragen. Tijdens het dragen van dit corset kan de patiënt gewoon lopen, liggen en naar het toilet. Vooroverbuigen en zitten is niet mogelijk.

Discografie

Een discografie kan ook helpen bij het stellen van een juiste diagnose. Als gedacht wordt aan een tussenwervelschijf als bron van de pijn kan in deze schijf wat contrast gespoten worden om te zien of de pijn dan toeneemt. Daarna kan, aansluitend, in de tussenwervelschijf een verdoving worden gespoten. Als de pijn dan weer verdwijnt, dan kan dat een aanwijzing zijn voor de betrokkenheid van deze tussenwervelschijf.

Deze test wordt uitgevoerd door de anesthesist in het Rug- en Nekcentrum in Bergman Clinics. Na een intake gesprek bij hem zal een afspraak gepland worden voor de feitelijke injectie. Dit vergt een halve dag van uw tijd. U zult wel gebracht en gehaald moeten worden. Aangezien het een test met een tijdelijke verdoving betreft, zal, als de diepe rugpijn weer teruggekomen is, eerst een telefonische afspraak plaatsvinden met de anesthesist om het resultaat te bespreken.

Psychologisch onderzoek

Een psychologisch onderzoek kan deel uitmaken van het standaardprotocol. Dit onderzoek dient ertoe om inzicht te krijgen op welke wijze de patiënt met zijn klachten omgaat, wat deze verwacht van een operatie en hoe de revalidatie daarna het beste kan plaatsvinden. Geen van deze onderzoeken heeft een 100% voorspellende waarde. Als alle testen gedaan zijn kan een vervolgafspraak worden gemaakt met de neurochirurg om alle resultaten te bespreken. Afhankelijk van de resultaten van de testen kan een operatie worden voorgesteld.

Deel deze pagina