Hoe wordt een rughernia behandeld?

Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden

Afhankelijk van de ernst van de klachten en de bevindingen bij het neurologisch onderzoek bespreekt de neuroloog met u de verschillende behandelopties. Want niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Met rust en wachten gaan 70 tot 80% van alle hernia's vanzelf weer over.

Men moet dus niet te vroeg besluiten tot een operatie. Aan de andere kant is het zo, dat bij te lang wachten het herstel na een ingreep vertraagd kan zijn. In het algemeen houdt men aan niet eerder dan na 6 weken te opereren (tenzij er een spoedindicatie bestaat), maar wel binnen 6 maanden als de klachten dan nog bestaan.

Indicatie van een operatie

Er zijn twee soorten van operatie-indicaties:

  • Absoluut: Wanneer uitval bestaat van de zenuw die zo ernstig is dat bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen hierdoor veroorzaakt worden. Ook is druk op het ruggenmerg meestal een aanleiding om een operatie te adviseren.
  • Relatief: Wanneer de armpijn zo heftig is dat hij niet goed meer kan functioneren. Het subjectieve klachtenpatroon speelt hier dus een doorslaggevende rol, zodat de patiënt eigenlijk zelf moet beslissen of een operatie al dan niet moet plaatsvinden.

Operatie vanuit de voorzijde

In de Rug- en Nekcentra wordt een nekhernia geopereerd vanuit de voorzijde, hetgeen het meest gebruikelijk is. Aan de rechterzijde van de hals wordt een sneetje gemaakt, van waaruit de voorkant van de wervelkolom gemakkelijk kan worden bereikt. Hierbij worden de luchtpijp en de slokdarm een beetje opzij geschoven. Het maakt niet uit in welke arm de klachten zitten, omdat vanuit deze toegang beide kanten van de tussenwervelschijf bereikt kunnen worden. Na het verwijderen van de tussenwervelschijf vanuit de voorkant en het vrijleggen van de uittredende zenuwen kan de tussenwervelruimte, die nu leeg is, worden opgevuld.

Dit kan op meerdere manieren en verschillende materialen. In de Rug- en Nekcentra wordt de ruimte opgevuld met een kunsstof blokje (cage) dat van binnen opgevuld is met een soort cement. Hierdoor blijven de aangrenzende wervels op hoogte en blijven de zenuwkanaaltjes aan de zijkant mooi open. De twee wervels, tezamen met de cage zullen na ongeveer een jaar een geheel worden en heeft er een doorgroei plaatsgevonden door de cage. Er hoeft, na het plaatsen van de cage niet per se nog een extra plaatje over worden aangebracht. De cage zit klemvast en zal zich niet meer verplaatsen.

CervicalCcage

Een operatie; hoe gaat dat?

Klik op de onderstaande knop voor meer algemene informatie over een operatie bij dr. Schröder.

Lees meer over een operatie

Deel deze pagina