Voorafgaand aan een nekhernia

Pijn die uitstraalt in de arm

Bij een nekhernia krijgt u vaak vooraf nekklachten. De verschijnselen van de hernia bestaan uit pijn die in de arm uitstraalt, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. Deze pijn treedt min of meer op in het verzorgingsgebied van de zenuw waarop de druk wordt uitgeoefend, al is dit vaak niet zo duidelijk als bij de hernia onderin de rug. Druk op de zenuw kan functiestoornis van de zenuw betekenen.

Krachtverlies van een of meer spieren

De functie van de zenuw is tweeledig: de zenuw verzorgt de spieren, maar ook een huidgebied. Iedere zenuw heeft daardoor zijn "eigen" spier en huidgebied. De klachten kunnen bestaan uit krachtsverlies van een of meer spieren, of een prikkelend dan wel doof gevoel. Omdat bij hoesten, niezen de druk in het wervelkanaal wordt verhoogd, dus ook op de armzenuw, kan de uitstralende armpijn even toenemen.

Als er sprake is van een grote, meer in het midden gelegen hernia (eventueel bij een al nauw wervelkanaal), kan het zijn dat er vooral druk wordt uitgeoefend op het ruggenmerg. Dit kan dan, naast de al bestaande arm- en nekpijn, ook gepaard gaan met krachtverlies en gevoelsstoornissen aan de benen. Dit kan zich dan uiten in een veranderd looppatroon.

Deel deze pagina