Nederlandse websiteEnglish website

De post-operatieve periode

Wat gebeurt er na de operatie?

U heeft besloten tot een operatie. U heeft uw kiezen op elkaar gezet en u heeft de angst voor de narcose en mogelijke complicaties overwonnen. U heeft uzelf overgegeven aan de handen van de chirurg. Dan wordt u een beetje onwennig wakker in een comfortabel bed in een mooie kamer. Het is de 'morning after', de dag na de ingreep. Wat nu?

Heel langzaam observeert u hoe uw lichaam aanvoelt. Heb ik nog steeds last van mijn been? Voel ik mijn wond, hoe stijf ben ik? Langzaam probeert u in beweging te komen. U vraagt uzelf af of uw verwachtingen te hoog gespannen waren. Treedt de verwachte verlichting onmiddellijk op of moet u daar nog lang op wachten? Dit is het begin van uw leven na de operatie.

Het spreekt vanzelf dat ik zelf meteen naar u toe kom om verslag te doen van de operatie en te vragen hoe u zich voelt. Daarnaast ben ik er trots op te mogen samenwerken met een fantastisch team dat u in de post-operatieve periode zeer goed zal begeleiden. Wij begrijpen uw onzekerheden als geen ander en wij willen u zo snel en zo goed mogelijk weer op de been krijgen. Zonder te forceren. U zult vertroeteld worden door onze verpleegkundigen die precies weten waar ze op moeten letten om een goed beeld te krijgen van de situatie. Uiteraard staat het u vrij om hen alle vragen te blijven stellen die door uw hoofd spelen. Al heel vlug daarna komt er een fysiotherapeut bij u langs. Niet zozeer om de rug- of halsspieren te gaan trainen, want u hebt een verse wond in de rug of hals, dus die moet u voorlopig even ontzien. De fysio is er om u te helpen in beweging te komen. Ongeveer 2 uur na de operatie mag u al voorzichtig gaan zitten. Als dat goed gaat kunt u een rondje lopen door de kamer of over de gang. U krijgt ook meteen tips om straks thuis te kunnen bukken, traplopen en zitten op een manier waarmee u pijn vermindert en de genezing bevordert. De wond heeft er gemiddeld 3 weken voor nodig om te helen. Belangrijke factoren daarbij zijn uw basisconditie, uw leeftijd en de vraag of u nog andere kwalen hebt, zoals bijvoorbeeld suikerziekte of artrose.

Drie gouden regels

Ik deel graag mijn drie gouden regels voor de hele post-operatieve periode met u:

  1. U mag alles doen;
  2. U moet goed naar uw lichaam luisteren;
  3. Neem gas terug als u te moe wordt of te veel pijn voelt.

Wanneer u voelt dat u er toe in staat bent, is het altijd mogelijk om thuis te beginnen met wandelen en fietsen. Zodra de wond dicht is en het korstje verdwenen, mag u zelfs gaan zwemmen. Nog steeds neemt u daarbij de gouden regels in acht. Ga geen heel onnatuurlijke bewegingen maken die u anders ook nooit uitvoert. Dit is niet het moment om voor het eerst met turnen of yoga te beginnen. De rugspieren of halsspieren, afhankelijk van het type operatie, hebben een flinke opdonder gekregen en hebben in het begin rust nodig om te herstellen. Maar wekenlang op een houten plank liggen, wat vroeger het devies was, is echt uit de tijd. Wanneer u toch bewegingsangst hebt, kunt u altijd terugvallen op een fysiotherapeut, zodat u kunt mobiliseren onder begeleiding. Het is heel belangrijk om na de operatie weer langzaam aan uw conditie te gaan werken. Als u voldoende vertrouwen hebt, kunt u dat ook alleen doen. Na 2 weken meldt u zich bij de huisarts. Deze zal de wond bekijken en de hechting verwijderen. Ook ik bel u na 2 weken op. Indien u op Terschelling woont, of in Zeeland, hoeft u gelukkig niet helemaal naar Park Medisch Centrum te reizen voor dat evaluatie moment. In het overgrote deel van de gevallen gaat het dan zoetjes aan bergopwaarts met de rug of nek. Blijf dan vooral de 3 gouden regels naleven. Als er zich probleem voordoet, ook voordat de 2 weken om zijn, bent u altijd welkom om langs te komen. Als er zich andere klachten voordoen die niet direct met de operatie te maken hebben, is het handig eerst bij uw huisarts langs te gaan. Uw huisarts kan mij overigens op elk moment van de dag of nacht bellen om te overleggen. Ter geruststelling: ik slaap nog steeds goed! Slechts 10% van de mensen ervaart niet meteen een duidelijke verlichting na de behandeling. En van die 10 % verminderen de klachten meestal in de loop van de tijd alsnog.

Wanneer kunt u weer opgelucht ademhalen?

Het overgrote deel van de patiënten voelt zich zoals gezegd wel meteen een stuk beter na de operatie. De been- of armpijn is namelijk grotendeels weg. Toch kan de been- of armzenuw na een aantal dagen of een week weer opspelen. Schrik dan niet. Dit zakt over het algemeen vanzelf. De zenuw heeft een tijdje klem gezeten als gevolg van de inmiddels verwijderde uitstulping. Daarom kan deze zich tijdelijk onvoorspelbaar gedragen.

Heel vaak is de uitstralende pijn direct na de operatie grotendeels verdwenen, maar bestaan er nog dove gevoelens of tintelingen in arm of been. Ook die verdwijnen later bij de overgrote meerderheid van de patiënten. Meestal is het een kwestie van geduld.

Werkhervatting

Het blijkt dat na een rugoperatie de rugspieren 3 tot 6 maanden nodig hebben om weer volledig op trekkracht te komen. Zware lichamelijke arbeid of zeer intensieve fysiotherapie met het trainen van rugspieren is dan ook sterk af te raden. Het moment van werkhervatting hangt dus vooral af van de aard van uw baan en de conditie van uw lichaam. Het is aan te raden om dit met uw bedrijfsarts af te stemmen. En opnieuw geldt: ook bij werkhervatting moet u de gouden regels in acht nemen.

Wat kunt u zelf doen om het proces te bevorderen?

De adviezen uit mijn andere blogs gelden in sterke mate bij het genezingsproces: bij voorkeur niet roken. Dat schaadt het hele organisme, en het heeft ook een negatieve invloed op de wervels en de tussenwervelschijven (lees hierover meer in blog 1: 'Rugklachten en roken'). Eet gezond, dat bevordert het hele fysieke apparaat (lees hierover meer in blog 2: 'Rugpijn en overgewicht'). En met een lekker wijntje op de bank luisteren naar uw favoriete muziek of een mooi boek lezen om heerlijk te ontspannen is altijd goed. Hoe beter u zich voelt, hoe meer uw lichaam zijn best kan doen voor u.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537