Nederlandse websiteEnglish website

Overbelasting van de wervelkolom

Verandering van levensstijl is zeer verstandig

Regelmatig vragen mensen mij naar de oorzaak van hun rugpijn. Vaak kan ik daar geen antwoord op geven. Rugklachten ontstaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld botbreuken, nu eenmaal meestal niet ineens, maar ontwikkelen zich in de loop der jaren. Aan sommige patiënten kan ik het antwoord wel gemakkelijk geven. U moet zich voorstellen dat de wervelkolom het grootste deel van het lichaam rechtop moet houden. Net zoals een kapstok een aantal jassen moet dragen. Als u het zo ziet, begrijpt u dat het nogal uitmaakt voor de rug hoe de rest van het lichaam er aan toe is.

Is het lijf licht en is het spierweefsel rondom de wervelkolom fit, dan wordt de wervelkolom zelf niet te zwaar belast. De spieren helpen mee het lichaam rechtop te houden. Maar zijn deze ongetraind en slap en hangen er wel heel veel zware jassen aan de kapstok, dan krijgt de wervelkolom het moeilijk. Overgewicht belast alle gewrichten in het lichaam en zeker ook de vele gewrichten in de wervelkolom. Die moet u namelijk zien als een heleboel wervels die op elkaar zijn gestapeld en die elkaar met kleine gewrichtjes aan de achterkant vasthouden.

Men vindt mij wel eens streng, maar regelmatig adviseer ik patiënten met fors overgewicht (BMI >32) om hun levensstijl te veranderen, voordat ik tot een operatie overga. Dat is vaak even slikken voor de patiënt. Aan de andere kant ben je als dokter soms net die stok achter de deur, waar een patiënt eigenlijk al jaren op zat te wachten.

Een praktijkvoorbeeld

Zo kwam een tijdje geleden een patiënt op mijn spreekuur, die rond de 150 kilo woog. Hij had onverdraaglijke rugpijn en wilde het liefst zo snel mogelijk onder het mes. Ik had hem natuurlijk een week later kunnen opereren, zonder na te denken over zijn kansen op herstel na de ingreep. Maar ik vind dat een goede dokter zich moet bekommeren om de gehele gezondheid van de patiënt. Ik zou mijn werk oppervlakkig doen en er weinig voldoening aan beleven, als ik niet zou proberen mijn patiënten werkelijk beter te maken in plaats van ze uitsluitend te genezen van die ene kwaal.

Ik probeerde de patiënt zo diplomatiek mogelijk uit te leggen dat zijn levensstijl een grote invloed had op de toestand van zijn rug. Gelukkig besefte hij meteen dat ik het goed met hem voor had en hij luisterde geduldig naar de adviezen die ik hem gaf op het gebied van voeding en beweging. Hij volgde deze in de maanden na deze eerste ontmoeting op de poli heel trouw, buitengewoon moedig en standvastig op. Toen ik hem daarna opnieuw zag, zat er een ander mens voor me. Het had veel moeite gekost, maar hij was fit, ongelooflijk trots op zichzelf en tientallen kilo’s lichter. Bovendien had hij, precies zoals ik had gehoopt, nu veel minder rugpijn. Ik hoefde hem zelfs niet eens meer te opereren.

Het is ironisch: soms ben je als chirurg nog het meest tevreden over een operatie die je niet hoeft uit te voeren. Wederzijds respect, goed naar elkaar luisteren, en samen verantwoordelijkheid nemen voor de beste oplossing maakt van het contact tussen arts en patiënt dan een heel bijzondere ervaring.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537