Nederlandse websiteEnglish website

Dr. Schröder is niet meer werkzaam bij Bergman Clinics

Dit blogartikel is geschreven ten tijde van dr. Schröder's functie bij Bergman Clinics in Naarden. Momenteel is hij werkzaam bij het Park Medisch Centrum in Rotterdam.

Operatie met behulp van een robot

Toys for boys of revolutionaire doorbraak?

Robots kennen we allemaal uit science fiction films en boeken. Maar de toekomst is al begonnen! Sinds enige tijd maken sommige chirurgen tijdens hun operaties gebruik van robots, urologen bijvoorbeeld, tijdens prostaatoperaties.

Innovaties worden al zolang de mensheid bestaat met argusogen bekeken. Dus wordt ook de meerwaarde van de robotchirurgie ter discussie gesteld. In de media en door chirurgen onderling. De vraag is dan telkens: Heeft zo’n robot eigenlijk wel toegevoegde waarde? Of behoort het tot de toys voor aan technologie verslaafde boys? Wordt de patiënt er wel beter van? En is het kosteneffectief? De resultaten van deze evaluaties blijken in het geval van de Da Vinci-robot (bij prostaatoperaties) niet overtuigend. Zie hiervoor het artikel in Medisch Contact, van 16 mei 2014. Maar het inzetten van robot-geassisteerde operaties is niet beperkt tot dit voorbeeld.

Robot-assistentie bij wervelkolomoperaties

Zeven jaar geleden is er een robot ontwikkeld in Israël (Mazor Robotics), voor gebruik bij wervelkolomoperaties. Deze kleine robot, die zo groot is als een colablikje, helpt de chirurg wervelschroeven te plaatsen op een zeer nauwkeurige manier. De Bergman Clinics heeft, toen ik daar 5 jaar geleden begon, op mijn advies zo’n robot aangeschaft. De resultaten zijn verbluffend: bij inmiddels ongeveer 140 uitgevoerde werveloperaties (4x140 = 560 schroeven in totaal), tijdens welke deze robot werd gebruikt, is er maar één wervelschroef niet optimaal geplaatst. Dat is heel bijzonder en dit resultaat kan beslist worden toegeschreven aan de software die de werking van deze robot zo uniek maakt.

Robot voor het vastzetten van de wervels

Robot voor het vastzetten van de wervels

De precisie van dit apparaat overstijgt alle andere klinische resultaten waarbij de chirurg ‘hands free’ de richting van de schroeven kiest, dus zonder robot gestuurde navigatie. Het gebruik van deze mini-robot verlaagt dan ook het aantal re-operaties, waarin verkeerd geplaatste schroeven moeten worden verwijderd. En dat scheelt weer in het leed voor de patiënt en natuurlijk ook in de kosten. Een bijkomend voordeel is dat deze robot ook gebruikt kan worden bij minimaal invasieve operaties waarbij de schroeven via kleine huidsneetjes worden geplaatst. Chirurgen die met de robot werken kunnen tijdens de operaties ook toe met minder röntgenstraling. Dat is gezonder voor arts en patiënt.

Ik was 5 jaar geleden de eerste chirurg in de Benelux, die met deze robot werkte, naast een enkele chirurg in Duitsland, Israël en de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er in de VS meer dan honderd van deze robots verkocht. Kort geleden werd ik gevraagd om een voordracht te houden in Shanghai over mijn ervaringen met de Renaissance Robot. Ik werd er gastvrij ontvangen en het was indrukwekkend om voor 500 wervelkolom chirurgen te mogen vertellen over mijn praktijk in Naarden, een dorp waarvan de meeste aanwezigen de naam niet eens konden uitspreken.

Tweede generatie

Er bestaat nu trouwens al een tweede generatie van deze robot. U weet het, heb je net een nieuwe iPhone aangeschaft, komt er alweer een nieuwe op de markt. Maar mijn iPhone krijg ik na 2 jaar gratis bij mijn telefoon abonnement. Deze robot kost een half miljoen euro. Ik weet niet zeker of ik hem voor Sinterklaas in mijn schoen krijg als ik erom vraag. En de resultaten van de eerste generatie zijn wat mij betreft nog zo baanbrekend, dat ik het nog wel een tijdje met mijn trouwe metalen assistent uithou.

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537