Gender differences in degenerative spine surgery: Do female patients really fare worse?

Het is wetenschappelijk nog niet duidelijk of er bij mannen en vrouwen verschil bestaat tussen de pijnbeleving vóór een operatie en de pijnbeleving na een operatie. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen een lagere pijngrens, een hogere pijnperceptie en een toegenomen ontstekingsreactie zouden hebben ten opzichte van mannen. Er zijn wel klinisch relevante verschillen beschreven in uitkomsten en complicaties van rugoperaties tussen mannen en vrouwen.

Dit onderzoek publiceert de resultaten en uitkomsten van 3279 geopereerde rugpatiënten met een degeneratieve aandoening die in de Bergman Clinics door mij zijn geopereerd tussen december 2010 en januari 2018.

Nu blijkt uit ons onderzoek dat vrouwen in het algemeen geopereerd worden in een verder gevorderd stadium van hun afwijking in vergelijking met mannen. Terwijl vrouwen na de operatie op lange termijn meer pijnlijke rest symptomen hebben dan mannen is het percentage van vermindering van symptomen als gevolg van de operatie tussen vrouwen en mannen hetzelfde. Dus in absolute zin hebben vrouwen meer pre-operatieve pijn, maar de operatie levert wel relatief gezien evenveel pijnvermindering op dan bij mannen.

Lees de volledige publicatie

Terug naar alle publicaties

Deel deze pagina