The European Robotic Spinal Instrumentation (EUROSPIN) study: protocol for a multicentre prospective observational study of pedicle screw revision surgery after robot-guided, navigated and freehand thoracolumbar spinal fusion

De EUROSPIN studie is een internationaal multicenter onderzoek dat door ons opgezet is en waaraan 13 wervelkolom centra uit heel Europa deelnemen. Het protocol van deze studie wordt in dit vooraanstaande tijdschrift The 'British Medical Journal Open’ officieel gepresenteerd.

Alle deelnemende centra includeren patiënten waarbij een spondylodese operatie wordt verricht. Dit is een operatie waarbij verschillende instabiele wervels worden vastgezet met wervelschroeven. Dat kan op meerdere manieren: met of zonder navigatie apparatuur. Met behulp van navigatie apparatuur wordt door een robot de precieze richting van de te plaatsen schroeven bepaald, waarna de schroeven kunnen worden aangebracht. Dit, in tegenstelling tot de zogenaamde free-hand techniek, waarbij de schroeven in het eigen zicht van de chirurg worden aangebracht, hetgeen nog steeds op grote schaal gebeurt. De moeilijkheid bij het plaatsen van wervelschroeven ligt namelijk in het feit dat bij een verkeerd schroeftraject beenzenuwen kunnen worden beschadigd met alle nare klachten en uitval als gevolg. Inmiddels nemen wereldwijd het aantal spine centra toe, waarbij navigatie apparatuur gebruikt wordt. Deze relatief nieuwe navigatie robot lijkt veelbelovend, omdat door de steeds verbeterde software de nauwkeurigheid sterk is toegenomen, maar de aanschaf daarvan is erg kostbaar en er is ook nog geen echt bewijs dat het gebruik van een robot beter is dan de andere technieken.

In dit onderzoek worden 3 patiënten groepen met elkaar vergeleken: operaties zonder navigatie apparatuur, met navigatie apparatuur en operaties met robot navigatie. Daarbij wordt het aantal patiënten in elke groep geteld, die door een verkeerd schroeftraject een hersteloperatie moeten ondergaan vanwege nieuw opgetreden zenuwschade. Het onderzoek is inmiddels gestart en zal 3 jaar duren. De uitkomsten zullen daarna worden gepubliceerd.

Lees de volledige publicatie

Terug naar alle publicaties

Deel deze pagina