Robot fixeert wervel

door Denise Hoogland, zaterdag 28 december 2013

Na hernia’s zijn wervelverschuivingen een veelvoorkomende oorzaak van chronische rugklachten.

Wervels kunnen afglijden door bijvoorbeeld een fractuur, maar vaker is dit het gevolg van slijtage.

Technieken

Er bestaan verschillende technieken waarmee afgeschoven rugwervels weer kunnen worden vastgezet. Deze operaties, spondylodesen genaamd, worden in Nederland ruim 1300 keer per jaar uitgevoerd. De laatste jaren heeft daarbij de robottechniek zijn intrede gedaan.

Dr. Schröder, neurochirurg bij het Rug- en Nekcentrum in Bergman Clinics te Naarden, introduceerde de techniek in Europa en heeft inmiddels de 100ste operatie uitgevoerd. "Dankzij de assistentie van een robot kan de neurochirurg deze operaties niet alleen veel veiliger en preciezer uitvoeren, maar ook met minder weefselschade. Er wordt via kleine sneetjes gewerkt. De robot geeft niet alleen de patiënt, maar ook de arts meer vertrouwen, want de operatie is vooraf al virtueel voorbereid. Ik controleer overigens voortdurend het werk van de robot tijdens de ingreep, net zoals een piloot tijdens de vlucht zijn ogen open houdt als hij op auto-pilot vliegt."

Volgens Schöder is er veel belangstelling voor de robottechniek. "Het grote voordeel is behalve de grote nauwkeurigheid dat patiënten sneller op de been zijn dankzij minder weefselschade."

Bekijk de originele publicatie

Terug naar de neurochirurg

Deel deze pagina