Stellen van de diagnose

Neurologisch onderzoek

Allereerst zal de neuroloog uw klachten aanhoren. Daarna volgt een gedegen neurologisch onderzoek. Om aan te tonen dat de pijn in de arm inderdaad veroorzaakt wordt door het uitstulpen van de tussenwervelschijf moet verder onderzoek gebeuren.

Soms zijn er al röntgenfoto's van de nek gemaakt, die bij uitstek de botstructuur, de wervels, laten zien. Hierdoor krijgt men een indruk van de vorm van de nekwervels en de stand van de nekwervels ten opzichte van elkaar. Een MRI van de Nek is het onderzoek bij voorkeur om de ‘weke delen’ van de nek, dus de tussenwervelschijf, spieren en bloedvaten, af te beelden.

Normaal

Normale nek

Nekhernia

Nekhernia

Diagnose van een nekhernia
Diagnose van een nekhernia

Aanvullend onderzoek

Soms kan een CT scan van de nek worden verricht. Dit geeft nog meer informatie over de botstructuur, meer dan een gewone Röntgenfoto. Dit aanvullend onderzoek wordt soms verricht om nog nauwkeuriger de omvang van de zenuwkanaaltjes te tonen in geval van een verdenking op een benige kanaalvernauwing van een van de armzenuwen. Vaak komt een nekhernia voor in combinatie met een vernauwing van het kanaal van de armzenuw.

Deel deze pagina